Drevorezby boli sprístupnené verejnosti

Drevorezby boli sprístupnené verejnosti

Objavte drevorezby v prímestských rekreačných lesoch Poprad-Kvetnica! Mestská časť Popradu Kvetnica leží južne od centra mesta a prímestské lesy sa rozprestierajú na pahorkoch Kozích chrbtov.

Ako sa na Kvetnicu dostanete?

Dostanete sa sem jednoducho individuálnou dopravou po ceste číslo I/66 – z Popradu smer Rožňava, prípadne môžete využiť niektorú z početných taxislužieb pôsobiacich na území mesta (cena za odvoz na Kvetnicu z Popradu by nemala prekročiť čiastku 7,- €).

Verejnú dopravu tu zabezpečuje prostredníctvom medzimestských autobusových liniek spoločnosť Tatra Expres (SAD Poprad) – cestovný poriadok nájdete na www.cp.sk. Spoje štartujú na autobusovej stanici a prechádzajú tiež zastávkou pri OC MAX na Rožňavskej ceste.

Bicyklom/kolobežkou/na korčuliach …

Z Popradu na Kvetnicu vedú až 2 cyklochodníky – zo sídliska Juh 3 sa priblížite ku Zverníku a zo sídliska Juh 5 dorazíte k Tancuľke. Dávame do pozornosti možnosť zapožičať si zdieľaný bicykel, elektro-bicykel, elektrickú kolobežku, či skúter priamo v meste Poprad.

Nadšenci pešej turistiky si môžu výlet na Kvetnicu spraviť priamo z centra mesta, odkiaľ vedie zeleno značený chodník až na vrchol Zámčiska. Vzhľadom na vzdialenosť 9,5 km je potrebné na takýto presun počítať s časom cca 2,5 h jednosmerne.

Viac sa dozviete na www.VisitPoprad.sk, alebo sa na nás obráťte telefonicky na čísle +421 52 16 186, či osobne v Mestskej informačnej kancelárii Poprad na Námestí sv. Egídia 43/86.

Ako sa dostanete k jednotlivým drevorezbám ?

K medveďovi …

Jednou z najdostupnejších drevorezieb je medveď. Nachádza sa na tzv. Tancuľke, pod lesom nad ulicami Jedľová a Dubová, ktoré tvoria novovzniknutú individuálnu domovú výstavbu na Kvetnici. Od medveďa je to iba kúsok k tzv. Malému lomu, kde nájdete ďalšie 3 drevené zvieratá a ak sa vyberiete hore kopcom cez les, na okraji brala nad Malým lomom narazíte na fotorám s veveričkami.

Ryby, sovu, slimáka a fotorám s veveričkami nájdete v Malom lome

Malý lom, alebo starý zaplavený kameňolom, je populárnym miestom oddychu. Pri vodnej hladine zbadáte ryby a na detskom ihrisku na kopčeku sa usmieva slimák a na pníku sedí sova. Keď sa vyberiete cestičkou ponad vodnú plochu, v mieste najkrajšieho výhľadu zbadáte 2 veveričky na fotoráme, v ktorom sa môžete odfotiť. Od fotorámu cez les dolu svahom smerom na sever zase za pár minút poľahky zídete na spomínanú Tancuľku, kde sídli medveď.

Netopier sa ukrýva pri banskej štôlni

Ak sa k netopierovi chcete dostať peši od Malého lomu, zavedie vás k nemu za cca 20 minút banský náučný chodník, ktorý začína pri informačných tabuliach. Pokiaľ by ste si vychádzku chceli skrátiť, stačí vyraziť z obývanej časti Kvetnice pri sanatóriu – napr. od autobusovej zastávky smerom k bývalej požiarnej zbrojnici a pokračovať chvíľku lesnou cestičkou. Už o pár minút sa ocitnete pri netopierovi umiestnenom neďaleko vchodu do starobylej banskej štôlne Strieborná.

Diviaka a muflóna zbadáte pri Zverníku – drevených a aj ozajstných!

Ak by ste sa k nim vybrali peši od Malého lomu, po prejdení hlavnej cesty I/66 nastúpite na asfaltovú spojnicu cez les, ktorá vás dovedie až k oplotenému vojenskému areálu a ďalej na malé parkovisko. Keď prejdete okolo závory, cestou popri zvieracej obore už spoľahlivo natrafíte na diviaka. Od diviaka môžete pokračovať v nenáročnej prechádzke k muflónovi, alebo si môžete túru predĺžiť a navštíviť vlka.

Muflón dohliada na stádo v ohrade

K muflónovi budete pokračovať vo svojej vychádzke po rovnakej ceste ďalej do kopca a keď prejdete prístrešok so studničkou a pekné vyhliadkové miesto na vrchole, pod svahom vás po niekoľkých minútach kráčania bude čakať muflón. Ak máte v pláne dlhšiu túru, môžete pokračovať ďalej k salamandre po Náučnom chodníku Kvetnica (značený zelenou). Tá je skrytá naozaj v srdci masívu Kvetnice.

Salamandra obľubuje vlhké lesné zátišia

Poznáte lokalitu pod „Kolieskami“? Salamandra spolu s vlkom sa nachádzajú na najťažšie dostupných miestach. Trasy k nim vyžadujú viac času, no zároveň si môžete spraviť krásny výlet. Salamandru na lavičke spolu so žabou nájdete v južnej časti masívu Kvetnice, pri malej odbočke z náučného chodníka Kvetnica, ktorý je vyznačený zelenou značkou. Táto nepoznaná lokalita sa pýši krásnym kaňonom s malým vodopádom. Najlepší prístup k nej máte od horárne na Kvetnici (vedľa hlavnej cesty oproti Kameňolomu Dubina), prípadne od sanatória, z oboch týchto štartovacích bodov cesta k salamandre po náučnom chodníku trvá cca do 1,5 hodiny.

Vlk – samotár je strážcom Kvetnice

Nádhernú drevorezbu nájdete pod najvyšším vrcholom masívu – Krížová 941 m n. m. Umiestnená je na rázcestí náučného chodníka s lesnou cestou a v blízkosti sa nachádza aj poľovnícky posed. Jedna z dvoch prístupových variant štartuje na Kvetnici pri sanatóriu najprv po žltej značke z Okruhu zdravia. Na rázcestí „Pod Krížovou“ sa budete riadiť smerovníkom a odbočíte na Náučný chodník smer Krížová – po zelenej. Celá táto túra vám jednosmerne potrvá približne 60 minút. Druhá zaujímavá trasa ku vlkovi vedie aj po Náučnom chodníku od Zverníka, pričom spolu s cestou od parkoviska vám potrvá cca 50 minút, kým k vlkovi dorazíte.

Orol sa díva do Hornádskej kotliny

Orol je momentálne z technicko-administratívnych dôvodov deinštalovaný a veríme, že na svoje pôvodné miesto priletí čo najskôr. 🙂

Od horárne na Kvetnici (vedľa hlavnej cesty oproti Kameňolomu Dubina) môžete vystúpať po žltej značke smerom do lesa a asi po 10 minútach sa vám odhalí prekrásny výhľad na celú Hornádsku kotlinu a tiež pohľad na kráľa vtáctva – majestátneho orla.

Okrem drevorezieb vám odporúčame využiť niektoré zriadené ohnisko na Kvetnici, deti sa iste rady zahrajú na ihrisku pri Malom Lome, alebo si vyskúšajte chodník naboso, ktorý je vytvorený neďaleko ihriska.

Viac o Kvetnici sa dozviete z informačných tabúľ pri Malom Lome, alebo si príďte do Mestskej informačnej kancelárie Poprad pre väčšiu mapu A3 s našimi tipmi a zaujímavosťami o tejto lokalite!

O projekte

Projekt Drevorezby pre Poprad 2021 vznikol z iniciatívy Mestskej informačnej kancelárie Poprad a bol realizovaný na jeseň 2021 pod záštitou Oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Vysoké Tatry v spolupráci s Mestom Poprad, s Mestskou informačnou kanceláriou Poprad a s Mestskými lesmi Poprad s. r. o. Projekt sa uskutočnil s finančnou podporou Ministerstva dopravy a výstavby Slovenskej republiky.

V priebehu projektu bolo na internetových stránkach www.regiontatry.sk a www.VisitPoprad.sk prezentované unikátne „Dištančné sympózium rezbárov“, v rámci ktorého si verejnosť mohla vo virtuálnom priestore pozrieť proces vzniku jednotlivých drevorezieb. Ich autormi sú: Adam Bakoš, Igor Kučera, Martin Kalman, Michal Husár a Milan Kuchťák. Výsledkom projektu je 11 drevorezieb, ktoré boli osadené na špecifické miesta v prímestských rekreačných lesoch v Poprade – v mestskej časti Kvetnica.

Prečítajte si tiež: