Zdieľané elektrické kolobežky už aj v Poprade

Zdieľané elektrické kolobežky už aj v Poprade

Bezpečné, dostupné, ekologické …

Aj obyvatelia a návštevníci Popradu môžu už túto sezónu využívať zdieľané elektrické kolobežky. Nájdu ich na frekventovaných miestach po celom meste. O ich zber a distribúciu sa stará špecializovaný tím, ktorý ich v neskorých večerných hodinách zozbiera a prináša ich späť skoro ráno. Počas noci sú kolobežky zapojené v nabíjačkách. Mesto e-kolobežky zaviedlo z dôvodu zníženia produkcie škodlivých emisií a tiež chce podporiť obyvateľov vo využívaní alternatívnych možností prepravy.

Ako jazdiť na kolobežke Bolt

  • Nájdi si odvoz – nájdi si kolobežku priamo na ulici alebo ju vyhľadaj pomocou mapy v aplikácii Bolt (Google Play i App Store).
  • Odomkni ju s aplikáciou – použi aplikáciu Bolt na odomknutie kolobežky a začni svoju jazdu.
  • Dodržiavaj bezpečnostné pravidlá – bezpečnosť je prioritou č. 1, preto sú stanovené pravidlá, aby bolo zaistené tvoje bezpečie ako i iných:
    1. Používaj helmu – používaj svoju osobnú helmu
    2. Rešpektuj dopravné predpisy – jazdi po cyklochodníkoch a rešpektuj ďalších účastníkov premávky.
  • Starostlive parkovanie – zaparkuj svoju elektrickú kolobežku mimo chodníka pre chodcov – tvoja komunita to ocení.

Zapožičanie pomocou aplikácie v smartfóne

Kolobežky sa dajú požičať cez aplikáciu Bolt dostupnú na Google Play i App Store. Stačí ju prepnúť na vyhľadávanie kolobežiek a naskenovať QR kód umiestnený na stroji. Pred prvou jazdou sa zobrazia zásady bezpečného pohybu v meste a tiež pravidlá správneho parkovania kolobežiek. Niektoré z týchto informácií podajú kolobežky jazdcovi v hlasovej forme. V mene bezpečnosti je napríklad obmedzená rýchlosť jazdy v niektorých uliciach, čo sa jazdec dozvie počas jazdy priamo od kolobežky. Stroje nasadené v Poprade hovoria slovensky, česky a anglicky v závislosti na nastavení aplikácie.

Platba 

Platba za požičanie je po ukončení jazdy automaticky strhnutá užívateľovi z karty uloženej v aplikácii. Pri nástupe sa platí 0,50 eur, potom za každú 1 minútu 0,10 eur. Požadovaný vek na používanie elektrickej kolobežky je minimálne 18 rokov.

Parkovanie kolobežky

Po jazde ich možno v rámci mesta zaparkovať takmer kdekoľvek, v samotnom centre však treba dbať na to, aby boli odstavené vo vyčlenených zónach uvedených aj v aplikácii a nezavadzali v prechode chodcov, detských kočíkov v či invalidných vozíkov. Po jazde je potrebné kolobežku vhodne zaparkovať. Ak je v okolí cyklostojan kolobežku je potrebné zaparkovať k nemu. Ak v okolí nie je cyklostojan, kolobežku je možné zaparkovať na chodníku tak, aby nikomu neprekážala. Aplikácia v telefóne vyzve používateľa, aby zaparkovanú kolobežku odfotografoval. Ak je zle zaparkovaná, príde mu upozornenie. Kolobežky sa neparkujú na cestách, v strede chodníkov, spadnuté na zemi a pod. Opakované zlé parkovanie bude viesť k zablokovaniu užívateľského účtu.

Technické detaily e-kolobežiek

Maximálna rýchlosť kolobežky je 25 km/h. Kolobežka dokáže na jeden nabíjací cyklus prekonať vzdialenosť až 40 kilometrov. Skutočný počet najazdených kilometrov však závisí od štýlu používania. Pre bezpečnosť je potrebné nejazdiť najvyššou rýchlosťou. Vždy, keď je to možné sa na jazdu odporúčajú cyklocesty.

Pre viac info a podmienky používania kliknite na:

Bolt / Kolobežky

Kontaktný email pre užívateľov kolobežiek je slovakia-kolobezky@bolt.eu



Prezrite si aj naše ďalšie články: