Zima nekončí, v Jasnej aj v Tatrách dopĺňajú zásoby snehu

Zima nekončí, v Jasnej aj v Tatrách dopĺňajú zásoby snehu

Najväčšie lyžiarske strediská využili ochladenie, aby doplnili zásoby snehu na zjazdovkách. Snežné delá sa tak začiatkom marca rozbehli v Jasnej aj vo Vysokých Tatrách. Podmienky priebežne vo vyšších polohách vylepšuje aj sneženie.

V Jasnej máme v pohotovosti viac ako stovku zasnežovacích diel a tyčí. Snažíme sa dosnežiť predovšetkým nástupné body do stredísk, ktoré vzhľadom na svoju nižšiu nadmorskú výšku a vyššie teploty už začali strácať sneh, rovnako chceme doplniť sneh aj na kritické strmšie miesta,“ informoval Maroš Kupčo, šéf lyžiarskych tratí v stredisku Jasná.

Vo štvrtok sa v skorých ranných hodinách rozbehli snežné delá na Štrbskom Plese a v Jasnej, podľa predpovede počasia chcú ochladenie využiť aj v Tatranskej Lomnici.

Vďaka novému snehu a ochladeniu chceme stabilizovať a vylepšiť podmienky na lyžovanie. Večerné mrazy zhutnili snehovú podložku na zjazdovkách, ktoré tak znesú viac lyžiarov a ostanú dlhší čas kompaktné,“ doplnil riaditeľ strediska Vysoké Tatry Dušan Slavkovský.

V slovenských horách aktuálne prázdninujú rodiny zo západného Slovenska. Vo Vysokých Tatrách sa lyžuje v Tatranskej Lomnici, na Štrbskom Plese a v Smokovci na Jakubkovej lúke. V Jasnej majú lyžiari k dispozícii viac ako 40 km zjazdoviek na severe aj juhu – teda z liptovskej aj horehronskej strany. Po teplých dňoch, ktoré priniesli jarnú lyžovačku už v predstihu, pomôže ochladenie vylepšiť podmienky. Na zjazdovkách vo Vysokých Tatrách aj v Jasnej je aktuálne v priemere pol metra snehu.

Lyžiarsku sezónu po prázdninovom týždni ukončí podľa plánu Jakubkova lúka v Starom Smokovci. Na Štrbskom Plese, v Tatranskej Lomnici a v Jasnej bude lyžovačka pokračovať ďalej.