Región Vysoké Tatry bilancuje rok 2023

Región Vysoké Tatry bilancuje rok 2023

Štatistický úrad Slovenskej republiky vydal štatistiky, ktoré sú mimoriadne priaznivé a ukazujú prekonanie hneď niekoľkých čísel. Ten základný rekord – prekonať v počte ubytovaných rok 2019 – nepadol, ale delia nás od neho len približne 2 %. Pri ďalšom narastajúcom počte ubytovaní a návštevníkov, ktoré registrujeme už teraz počas prebiehajúcej zimnej sezóny, tento výsledok nie je nedosiahnuteľný. Prajú nám najmä pretrvávajúce dobré podmienky pre lyžovanie pri aktuálnej snehovej kríze a tradičná atraktívna celoročná ponuka našej turistickej destinácie.

Bilancia za rok 2023 v číslach

V regióne Vysoké Tatry sa v roku 2023 ubytovalo viac ako 800 tisíc hostí, konkrétne zhruba 802 tisíc. V roku 2019, ktorý je s obľubou stále používaný ako porovnávací, keďže bol doteraz pre celú krajinu najúspešnejší, to bolo 819 tisíc návštevníkov. Spolu s jednodňovými návštevníkmi dosiahla celková návštevnosť takmer 4 milióny, čo je rekordný záujem o región Vysoké Tatry.

Čísla a tabuľky sme však prepisovali pri jednotlivých národnostiach:

  • historicky najvyšší počet ubytovaných Slovákov od roku 2019, viac ako 580 tisíc,
  • Poľsko – nárast návštevnosti o približne 20 %, takisto historicky najvyšší počet poľských turistov (od roku 2017),
  • Rumunsko, Litva – 15 % nárast,
  • Maďarsko 8 % – v celkovom čísle však veľmi významne, keďže v regióne Vysoké Tatry sa ich ubytovalo viac ako 28 tisíc,
  • opäť začala stúpať návštevnosť z krajín Beneluxu, zo severu Európy a ručička sa pohla smerom hore aj u Veľkej Británie, USA, a ďalších krajín z Európy aj sveta, napríklad sa vracajú návštevníci z Ázie,
  • pokles návštevníkov zatiaľ pretrváva u Nemcov, Izraelčanov, turistov z Ukrajiny a iných krajín Európy, pre ktoré Slovensko nie je typická prvá voľba, napr. návštevníci z južnej Európy.

Celková bilancia je teda naozaj vynikajúca. Verili sme od začiatku roku, že sa nám tento výsledok podarí dosiahnuť s ohľadom na počasie, ktoré najmä v lete miešalo karty, a takisto ešte stále odlivom klientov, ktorí sa nevedia nabažiť cestovania k moru po pandémii. Takisto údaje ukazujú, že rozdiel v počte ubytovaných je práve zahraničná klientela, ktorej sme pred pandémiou venovali viac pozornosti a práce, a je to pre nás potvrdenie opodstatnenosti sa na tieto trhy vrátiť (okrem Izraela je to určite Veľká Británia, Benelux, Škandinávske krajiny). Rok 2024 sa výzvou nielen dobehnúť, ale predbehnúť a prepísať rekordy v regióne Vysoké Tatry.

Rebríčku popularity kraľujú Slováci, poradie zahraničných národností je nasledovné:

  1. Česká republika
  2. Poľsko
  3. Maďarsko
  4. Nemecko
  5. Ukrajina
  6. Litva
  7. Izrael
  8. Veľká Británia
  9. USA
  10. Rumunsko

Tieto údaje a výsledky nám poslúžia ako podklad k marketingovej stratégii regiónu Vysoké Tatry na oslovovanie zahraničných cieľových miest v budúcich rokoch s cieľom postupného navýšenia počtov zahraničných návštevníkov v Regióne Vysoké Tatry.

Starý Smokovec, 20. februára 2024

Lucia Blašková, výkonná riaditeľka Región Vysoké Tatry