„Exekútor v sukni“ úradoval v Strážach

„Exekútor v sukni“ úradoval v Strážach

Divadlu Ozvena tlieskala preplnená sála mestskej radnice v Strážach. Stoličky pre divákov museli dopĺňať.

Keď človeka navštívi exekútor, nemôže očakávať nič dobré. Čo ale môže robiť, ak chudák príde do domácnosti, v ktorej býva žena so svojím manželom – neskutočne veľkým žiarlivcom? Nuž nič. Iba si obliecť sukňu a vžiť sa do úlohy slúžky, ktorú mala manželka očakávať. Vynikajúci komický príbeh na divadelné dosky v Strážach prinieslo Divadlo Ozvena. „Hra od Karla Fořta – Exekútor v sukni je o exekútorovi, čo si myslím, že onedlho bude veľmi aktuálne. Aj chudák exekútor sa však zamotá do určitej milostnej zápletky a snaží sa z nej nejakým spôsobom vykľučkovať von. To už ale nechám na diváka, či sa mu to podľa neho podarilo alebo nepodarilo,“ povedal režisér a zároveň herec Rudolf Kubus.

Smiech za odmenu

Tretiu januárovú nedeľu bola sála na radnici v Strážach absolútne vypredaná. „Záujem bol veľký a som veľmi šťastný, že ľudia chcú ísť na kultúru a do divadla, lebo je to pre nich krásne uvoľnenie,“ dodáva Kubus. No a práve o uvoľnenie veru núdza nebola. Príbeh exekútora s menom Ferdinad Sliva, jeho manželky Hermíny, kontrolóra Nevola s manželkou Žofiou veselo ozvláštnili aj návštevy domovníka Takjeto. Ten za každý jeden výprask, ktorý od manžela – žiarlivca dostal, získal od manželky peniaze. V sále snáď nesedel nik, kto by sa nesmial.

Keď sa exekútor Sliva v podaní Rudolfa Kubusa prezliekol do ženských šiat, nálada už len gradovala. Celý dej vám prezrádzať nebudeme, nakoľko herci sa s hrou plánujú predstaviť aj na iných popradských pódiách, no s určitosťou môžeme povedať, že Exekútor v sukni poriadne precvičí smiechom vaše bránice. „My sme divadlo, ktoré je explicitné, čo znamená, že hrávame v rámci celého okresu a po všetkých obciach sa snažíme rozdávať radosť ľuďom a pevne verím, že im do tých ťažkých čias, ktoré máme, tú radosť dáme. Ja budem stále hovoriť: ľudia, mali by sme sa rehotať, rehotať a rehotať,“ hovorí Kubus.

Ako dodal, najväčšou odmenou pre hercov je, keď ľudia odchádzajú zo sály s úsmevom na perách a uvoľnení, čo sa im hrou Exekútor v sukni podarilo stopercentne naplniť.

Jana Pisarčíková