Pokrstili novú knihu o doprave v Tatrách

Pokrstili novú knihu o doprave v Tatrách

V sobotu 17. decembra 2022 pokrstili na železničnej stanici v Poprade novú knihu Doprava v Tatrách – ilustrovaný sprievodca.

Kniha „Doprava v Tatrách – Ilustrovaný sprievodca“ pochádza z pier dvoch autorov – Michala Kováčika a Vlada Schwarza. Obidvaja zdieľajú spoločné nadšenie pre históriu dopravy a obaja majú vzťah k Vysokým Tatrám. Kým Michal Kováčik v nich vyrástol, Vlado Schwarz ich často navštevuje. A práve to bolo impulzom, prečo sa rozhodli vydať túto knihu. Kniha „Doprava v Tatrách – ilustrovaný sprievodca“ predstavuje čitateľovi historický vývoj dopravy vo Vysokých Tatrách populárno náučným štýlom.

Pridanou hodnotou novej knihy sú ručne maľované detailné sprievodné ilustrácie. Kniha čitateľom v 20 kapitolách uvádza historické obdobia vývoja dopravy v slovenskej oblasti Vysokých Tatier. Od prvých parných vlakov, priekopníckych systémov a dopravných prostriedkov, ktoré boli v minulosti pre dopravu v Tatrách typické, až po moderné električky a lanovky súčasnej doby. Knihu pokrstil Ing. Pavol Michelko, najstarší žijúci pamätník dopravy v Tatrách, symbolicky smokoveckou kyselkou.

Stalo sa tak v sobotu 17. decembra 2022 na predvianočnej jazde historických vlakov na popradskej železničnej stanici. Práve tu sa príchodom prvého parného vlaku pred vyše 150 rokmi začal písať príbeh dopravy v Tatrách. Knihu si momentálne môžete kúpiť v kníhkupectve Christiania na Námestí sv. Egídia 3004/108 v Poprade a v zákazníckom centre Železničnej spoločnosti Slovensko na železničnej stanici na Ulici Jiřího Wolkera.