Peter Dujava: Popradské letisko ide plnou parou vpred

Peter Dujava: Popradské letisko ide plnou parou vpred

Aj napriek tomu, že civilné letectvo prežíva jedno z historicky najťažších období, popradské letisko sa z dlhoročného vyrábania strát prehuplo do zisku. Zisťovali sme, ako sa to podarilo a čo všetko za úspechom letiska stojí. Zamestnancom sa do pamäte najviac vryla reakcia svetovej lyžiarky Mikaely Shiffrinovej: „Ó, môj bože!“.

Zdravý mix energie a chuť veci meniť, otvoriť sa verejnosti, či viera dokázať, že aj letisko v Poprade dokáže byť úspešné a má svoje miesto na leteckej mape. Množstvo práce, skvelý tím a osobné zanietenie každého jedného zamestnanca. To je mix atribútov, ktoré stoja za úspešným rokom popradského letiska. A výsledok? „Letisko Poprad-Tatry hlási najväčší počet pohybov lietadiel za posledných desať rokov. K pozitívnemu vývoju prispeli počty vzletov a pristátí business a súkromných lietadiel, takzvaných „bizzjetov“,“ povedal Peter Dujava, riaditeľ letiska.

Nárast 35 percent

Pre porovnanie. V roku 2014 zaznamenalo letisko najmenší počet leteckých pohybov, a to 6 200. Doteraz najväčší bol v roku 2016 s počtom 8 200. „V roku 2021 to bolo viac ako 11-tisíc leteckých pohybov, čo predstavuje až 35 % nárast od najúspešnejšieho roka. Lietalo sa do destinácií ako je Malaga, Tel Aviv, Dubaj, Pisa, Linz, Bautzen, Salzburg, Klagenfurt, Geneva, Warsawa, Kazaň, Karlové Vary, Ostrava, Praha, Zadar, Split, Bratislava a do ďalších miest v západnej Európe,“ vymenoval Dujava. K úspechu minulého roka prispel aj CARGO segment leteckej dopravy (pozn. red.: letecká preprava tovaru), a tiež rozhodnutie manažmentu zamerať sa na letecké školy a výcvikové lety, ktoré podstatne prispeli k nárastu pohybov.

Výpadok cestujúcich

Aj popradské letisko, presne ako všetky letiská po celom svete, bojuje s výpadkom cestujúcich kvôli pandémii. Oproti predchádzajúcemu roku je to pokles o 36 percent. „K ďalšiemu poklesu prispelo obmedzenie letov a rotácie na linke Poprad-Luton (Londýn, Veľká Británia) leteckého dopravcu Wizz Air na jedenkrát za týždeň, ale aj slabý predaj leteniek a dovolenkových pobytov počas letnej prevádzky, ako aj úplne zrušená zimná sezóna,“ vysvetlil riaditeľ letiska. Ako dodal, región tak v zime prišiel o 15-tisíc turistov.

Rusi neprišli

Svoje zohralo aj to, že z tradičných zimných liniek a charterových letov z pobaltských krajín, Ukrajiny i Ruska v uplynulom roku pod Tatrami nepristálo ani jedno lietadlo. „Rok 2021 bol sprevádzaný aj s fenoménom úpadku alebo reštrukturalizáciou viacerých leteckých spoločností a cestovných kancelárií. Tento jav sa podpísal aj pod prerušenie rokovaní o spustení linky Poprad-Bratislava-Praha,“ vysvetlil Dujava.

Podporný program

Snahou letiska je prilákať do regiónu aj nové letecké linky vďaka podpornému programu pre letecké spoločnosti. Svoje poplatky teda znížili na úroveň prevádzkových nákladov. „Prioritou v roku 2022 je postupná obnova zrušených a udržanie existujúcich liniek. V letnom prevádzkovom poriadku je to Bulharsko, Albánsko, Turecko a Izrael. V zimnom letovom poriadku je to Riga, Kyjev a charterové lety z Ruska. Samozrejmosťou je udržanie a podpora letov do Veľkej Británie, pričom spustenie s frekvenciou dva až trikrát týždenne sa začalo 18. februára,“ dodáva riaditeľ.

Bližšie k verejnosti

Ako prezradil Martin Švidroň, vedúci tímu marketingu a informačných technológií, letisko sa chce viac otvárať verejnosti. Ich predstavou je spraviť z letiska priestor, kde sa vyberú rodiny z Popradu či z okolia stráviť pekné chvíle aj bez toho, aby niekam leteli. Podrobnosti sú ale zahalené rúškom tajomstva. „Intenzívne na tom pracujeme a v nasledujúcich mesiacoch sa dozvie verejnosť viac,“ povedal.

Nové „neletecké služby“ pre ľudí z mesta a okolia

Na letisku tiež spustili novú službu pre cestujúcich „airport shuttle service“. „Ide o prepravu osôb a batožiny, ktorú môžu využívať aj obyvatelia mesta Poprad, a to na cestu a prepravu z letiska, na letisko, ale aj na akúkoľvek inú cestu, na ktorú potrebujú dopravu,“ vysvetlil Švidroň. Plánujú aj otvorenie reštaurácie so vstupom priamo z parku pri letisku. „Čaká nás realizácia náučného chodníka, nová zeleň, chodníky a nová atrakcia, ktorú verejnosti včas oznámime,“ uzavrel riaditeľ.

Obhliadnutie sa za rokom 2021

Začiatkom roka riaditeľ letiska spolu s primátorom Antonom Dankom privítali po prílete z majstrovstiev sveta v zjazdovom lyžovaní striebornú Petru Vlhovú. Rušno bolo neskôr aj kvôli Svetovému poháru. Na letisku pripravili privítanie ďalším lyžiarkam, ktoré smerovali do Jasnej.. „Ich prekvapenie najlepšie dokumentuje reakcia a slová, ktoré vyslovila fenomenálna Mikaela Shiffrinová – „Ó, môj bože“, keď vystúpila z lietadla s chrumkami a paplónom pod pazuchou. Jej mama ako sprievod si na svoj telefón okamžite nakrúcala panorámu Tatier,“ spomína si Švidroň.

Rovnaké prekvapenie zažili aj šampiónky Michelle Gisinová, Wendy Holdenerová i Lara Gutová-Behramiová. „Poďakovanie prišlo od samotných lyžiarok, ich tímov, ambasád ale aj od leteckých spoločností, ktoré zabezpečovali transfer lyžiarok. Letisku v Poprade tak aj táto aktivita otvorila nové príležitosti a kontakty. Z pohľadu nákladov to tím letiska nestálo ani cent, iba energiu a čas všetkých zúčastnených,“ dodáva.

Na letisku sa počas roka tiež nakrúcalo medzinárodné video Redbull – From Castle to Castle. Staré garáže a hangár sa po menších úpravách premenili na priestory pre prvý koncert spojením zoskupenia Kontrafakt a DJ EKG. Jeden z najväčších výrobcov hračiek na svete Mattel si popradské letisko vybral pre nakrúcanie náučných videí pre deti. Pri príležitosti 30. výročia vzniku záchrannej vrtuľníkovej služby ATE pribudol v parku pri letisku záchranársky vrtuľník prístupný pre verejnosť.

© Jana Pisarčíková