Šport, ktorý miloval aj Casanova, v Poprade prežíva boom

Šport, ktorý miloval aj Casanova, v Poprade prežíva boom

Korčuľovanie. Šport, ktorý prispieva k budovaniu lepšej imunity, priaznivo pôsobí pri alergiách či dýchacích problémoch, zlepšuje pohyblivosť kĺbov i precvičuje našu kondičku. Okrem slovenských veľkomiest Bratislava a Košice je Poprad jediným okresným mestom, ktoré prevádzkuje až dve vonkajšie verejné ľadové plochy. Korčuľovanie sa v meste stáva čoraz obľúbenejším. Čo všetko ale stojí za tým, kým môžete na ľad naskočiť a jazdu si poriadne užiť?

Madame de Pompadour, Napoleon Bonaparte, Napoleon III., Stuartovci, či dokonca aj známy zvodca Casanova. Viete, čo tieto historické postavy spája? Všetkých ich uchvátilo korčuľovanie. Nečudo. Nasadiť si na nohy korčule a príjemne si vyvetrať hlavu láka hádam každého. V Poprade spustili štyri dni pred Vianocami do prevádzky dve ľadové plochy. „Vyrobiť kvalitný ľad trvá približne tri dni. Vedeli sme, že sa blížia prázdniny a chceli sme Popradčanom ponúknuť možnosť aktívne stráveného voľného času na čerstvom vzduchu, tak sme neotáľali a pustili sa do toho,“ povedal Ladislav Gromovský, vedúci Arény Poprad.

Super športový stánok

Ako sme už spomínali, mesto aktuálne spravuje dve ľadové plochy pod holým nebom, a to ľadovú plochu pri popradskej Aréne a novú ľadovú plochu pri Centre voľného času, na ktorej sa tento rok korčuľuje po prvýkrát. „Trošku sme mali obavy, ako budeme vedieť pripraviť ľad na tamojšom umelom povrchu, ale nebol to nakoniec žiadny problém,“ dodáva Gromovský. Na tejto ľadovej ploche môže korčuľovať naraz maximálne sto ľudí. Nová plocha má rozmery 52 x 26 metrov s mantinelmi a aj technológiu chladenia. „Je to super športový stánok, ktorý nám závidia aj iné mestá. A nielen preto, že sa využíva zadarmo, ale aj kvôli zázemiu, ktoré ponúka,“ vysvetlil Gromovský.

Dvojhodinové intervaly

Kedysi boli ľadové plochy otvorené nepretržite. „Korčuľovalo sa bez prestávok počas celého dňa. To však negatívne poznačilo kvalitu ľadu, na ploche vznikla oranica a dobrý pocit korčuľujúcich bol preč. Preto sme sa rozhodli, že korčuľovania budú prebiehať v dvojhodinových intervaloch. Trošku to trvalo, kým si ľudia zvykli na technické prestávky potrebné na úpravu ľadu. Ale časom pochopili, že je to pre ich dobro. Disciplinovane odídu, hodinku si počkajú, a potom pokračujú v korčuľovaní,“ hovorí Gromovský. Udržať ľad kvalitným nie je také jednoduché ako by sa mohlo zdať.

Dal by sa upraviť aj za 15 minút, ale nekvalitne, s kopcami zostatkového snehu. Počas hodinovej prestávky sa to už dá urobiť naozaj precízne. „Snažíme sa o to, aby mali Popradčania kvalitný ľad, a preto je to takto nastavené. Aj keď sa za vstup na ľadové plochy nič neplatí, my si svoje povinnosti chceme plniť tak, akoby sa platilo.“ S údržbou ľadových plôch pomáha rolba, ktorú majú zo zimného štadióna. Treba si uvedomiť, že ide o otvorené plochy. Keď nám naprší, musíme do rolby nasávať aj vodu. Keď snežilo, museli sme ľad upravovať aj počas korčuľovania a podobne,“ dodal.

Nepriame chladenie

Teplotné rekordy po Vianociach prekvapili aj správcu ľadových plôch. Na oboch je k dispozícii nepriame chladenie, teda nie čpavkové, aké bývajú na štadiónoch. „Nepriame chladenie funguje tak, že chladiace médium prechádza cez výmenník. Toto chladenie bojuje s teplotou okolo desať stupňov. K tomu, že sa nám ľad pri Aréne podarilo udržať v dobrej kvalite, prispela výmena chladiaceho média (pozn. red.: chladiacej zmesi). Jednoduchšie je udržať ľad pri Centre voľného času, pretože táto plocha je umiestnená v tieni. Nesvieti tam slnko tak ako pri Aréne.“

Iba pre deti

Kvôli pandémii bola plocha pri Aréne určená iba pre malé deti. „Prax ale ukázala, že tento režim by sme chceli ponechať aj v budúcnosti. Množstvo malých detí sa chodí učiť korčuľovať, alebo korčuľujú pomalšie. Takto majú svoj priestor, dospelí ich nijako neohrozujú. Rodičia si to tiež pochvaľujú,“ vysvetľuje Gromovský.

Večerné korčuľovanie

Už za čias Rakúsko-Uhorska malo korčuľovanie spoločenský ráz. Možno ste už niekedy počuli príbeh páru, ktorý si svoje prvé sympatie vymenil práve pri korčuľovaní na ľade. Mesto Poprad v tomto roku pridalo aj novinku. Večerné korčuľovanie. Svoje korčule tak môžete prevetrať aj v neskorších hodinách pod žiarou reflektorov. „Určené je pre dospelých a koná sa každú stredu, piatok a sobotu od 19.00 do 21.00 hodiny,“ vyratúva Gromovský.

Do konca marca

Aj keď všetko záleží od počasia, ľad by na oboch plochách chceli udržať čo najdlhšie. „Ak nám to počasie dovolí, tak aj do konca marca. Ak by prišlo veľké oteplenie tak aspoň do polovice. Aj keď pamätám si rok, keď sa nám podarilo udržať ľad až do 10. apríla,“ uzavrel Gromovský. Všetky oznamy týkajúce sa ľadových plôch, vrátane každý týždeň aktualizovaného rozpisu ľadu, nájdete na webovom sídle Mesta Poprad kliknutím na ikonku Aréna Poprad.

© Jana Pisarčíková

Viete, odkiaľ prišli korčule?

Už roky archeológovia objavujú v severnej Európe a v Rusku ľadové korčule, ktoré boli vyrobené z kostí. Vedie ich to k domnienke, že korčuľovanie nebolo ani tak záujmovou činnosťou ako nevyhnutnosťou na presúvanie. Prvé korčule sa vyrábali z kostí nôh veľkých zvierat, s otvormi vyvŕtanými na každom konci kosti, do ktorých boli vložené kožené remene slúžiace na priviazanie korčúľ k nohe. Tieto staré korčule do ľadu nerezali, len sa po ňom používatelia pohybovali kĺzaním. Jedna z najstarších korčúľ, ktorej história sa datuje okolo roku 3-tisíc pred našim letopočtom, bola vytiahnutá z dna jazera vo Švajčiarsku.