Neprejedať sa ešte nikomu neublížilo

Neprejedať sa ešte nikomu neublížilo

Vianoce sú spojené so štedrosťou. Najprv držíme pôst, a potom sa po štedrej večeri nevieme z gauča ani pohnúť. Veď kto z nás počas najkrajších sviatkov v roku nezažil pocit plného brucha a nepovedal si vetu, že takto sa už prejedať nemôže? Výživová terapeutka z popradskej nemocnice Jana Krempaská porozprávala o dôsledkoch, ktoré môže prejedanie sa so sebou priniesť a poradila aj recept na štedrú večeru bez výčitiek, po ktorej si aj naďalej pohodlne zapnete svoj gombík na nohaviciach.

Sladké dobrôtky, zemiakové šaláty s majonézou, vyprážané ryby. To všetko zvykne patriť k Vianociam. Preplnené stoly nás nútia častejšie siahať po rôznych lahôdkach. „Človek si zvykne ujedať hlavne počas sviatkov, akými sú Vianoce, či Veľká noc. Dôvod je jednoduchý. Nedostatok inej činnosti. Máme konečne pokoj od rôznych stresov, nemáme čo na robote, ležíme, sedíme a ujedáme si,“ vysvetľuje Krempaská.

Farby a vône

Najviac podľa jej slov jedia oči. My ľudia to vraj máme v sebe akosi zakorenené. „Pri tom, čo nás láka k jedlu sú veľmi dôležité farby a vône. Určite je rozdiel, keď máte na tanieri len rezance s tvarohom a keď si na nich ešte nasypete pažítku. Je to zelené, krajšie, radšej to zjeme. Rovnako, keď máte zemiaky s maslom. Keď si na nich dáte petržlenovú vňať, hneď chutia lepšie,“ dodala.

Žlčníková spartakiáda

Prejedanie môže u ľudí vyvolať žlčníkové záchvaty. Niektorí ľudia skončia na diéte, iní na operačnom stole. To ale určite nie je dôsledok jedného prejedenia sa v jeden deň, ale dlhodobého zlého stravovania. Najčastejším príznakom po prejedení sa je pálenie záhy. „Ide o nahromadenie kyseliny žalúdočnej a vzniká najčastejšie z vyprážaných, ťažkých a mastných jedál. Je rozdiel napríklad, keď zjete pár orechov, ako keď si pochutíte na orechovom koláči. K tomu obložené chlebíky, šunky. Keď jeme piate cez deviate, nedivme sa, že žlčník zažíva spartakiádu.“

Jednoduchšia úprava

Ako Krempaská zdôraznila, treba mať na pamäti, že žalúdok má rád jednoduché jedlá. Čím jednoduchšia úprava, tým ich ľahšie spracuje. „Naše telo je ohromne múdre, len ho musíme viac počúvať. Všetko je to len o sebakontrole a o tom vedieť si to rozdeliť a rozvrhnúť.“

Nájsť si na jedlo čas

Francúzi sú známi tým, že si svoje jedlo zvyknú poriadne dlho vychutnávať. Aj Krempaská hovorí o tom, že jednoznačne treba jesť pomaly. „Keď jedlo do seba nahádžete, nie je to dobré.“ Ako prezradila, počas praxe sa jej potvrdilo, že ľudia veľmi málo jedia ryby a zeleninu. „A keď už aj jedia zeleninový šalát, dajú si na neho dresing. Rovnako je úplne zbytočné používať octové nálevy. Vždy je vhodnejšia citrónová šťava. Dokonca aj do polievok či prívarkov. Dobré je namiesto cibule či cesnaku použiť napríklad pór,“ radí.

Každému po jednom

K zdravšiemu prežitiu vianočných sviatkov neprispievajú stoly prehýbajúce sa pod nánosom jedla. Na mieste je podľa slov Krempaskej aj určitá striedmosť. „Netreba vychádzať z tradície, ktorá hovorí, že čím viac koláčov mám na stole, tým lepšie. Určite odporúčam na stôl vyložiť len toľko, koľko sa v danom čase aj reálne zje. Odporúča sa to aj ľuďom, ktorí mávajú chorobný hlad. Nenaložiť si tri poschodia koláčov na tanier, ale rozdeliť každému v rodine po jednom koláčiku a odložiť ich. Koláče je lepšie jesť suché a nie krémové. Z tých je tuk ťažký a žlčník ho nestíha spracovať.“

Prvá pomoc

Ak ste to predsa len prepískli a cítite, že váš tráviaci trakt už bije na poplach, existuje istá prvá pomoc. „Stačí si dať tri až štyri olúpané mandle, 2 deci vody a hlavne už ďalej nejesť. Samozrejme, potom už ďalšie stravovanie a vynechať vyprážané jedlá. Mäsko si radšej udusiť, či upiecť v rúre, ale nie tak, aby plávalo v tuku.“ Veľmi dobrú službu urobia aj minerálne vody. „Niektoré z nich sú cielene určené na pretrávenie. Samozrejme, nesmieme ich vypiť pol litra na posedenie, ale presne podľa toho, ako je to uvedené na fľaši. Aj tu treba dávať pozor. Minerálne vody totiž obsahujú minerálne soli a nie každý z nás ich dobre znáša. My v Poprade ale máme výbornú aj obyčajnú vodu, aj tá vie pomôcť.“

Večera bez výčitiek

Krempaská na záver poradila aj recept, ako si spraviť štedrú večeru stráviteľnejšou. Ako prezradila, v jej rodine zvyknú robiť aj šalát bez majonézy. „Kedysi taktiež neboli zemiakové šaláty s majonézou. Ak to vyskúšate, sami prídete na to, že potom môžete zjesť viac iných dobrôt. Pridajte do šalátu pažítku. Pripravte si varenú, dusenú rybu alebo na pare. Vyhnite sa vyprážaným jedlám. Dnes už existujú technológie, s ktorými viete variť aj bez tuku. Sú dokonca aj fólie na pečenie. Rybku stačí posoliť, použiť biele korenie, nie tmavé. Vložiť do fólie a upiecť bez tuku. Je vhodné pridať aj mandle a máte kvalitnú, chutnú, nízko kalorickú a zdravú večeru.“

Zájdite na prechádzku

Ako sme spomínali na začiatku, samotná podstata prejedania sa a chuti na jedlo pramení z nedostatku akejkoľvek aktivity. Najlepším receptom, ako sa na Vianoce neprejesť, je teda nájsť si inú činnosť. „Ak si poležíme jeden deň, absolútne to stačí. Potom je lepšie ísť na prechádzku. Jednoducho, vyselektovať a prehodnotiť to vylihovanie i ujedanie. Treba prekonať samého seba, a potom budeme mať odpustené. Neprejedať sa ešte nikomu neublížilo,“ uzavrela.

Okruh zdravia, banský chodník, Zámčisko

Poprad ponúka veľa miest, kde je možné ťažké jedlo ľudovo povedané „vychodiť“. Medzi nich patrí určite aj Okruh zdravia označený žltou značkou, ktorý začína v Kvetnickom lesoparku. „Z Okruhu zdravia sa môžete dostať aj ku výnimočnej Kaplnke Vzkriesenia pri vrchole Krížová 941 m n. m. Chodník ku kaplnke je označovaný čiernym krížom na bielom podklade. Cestou ku kaplnke sa naskytujú prekrásne výhľady či už na Slovenský raj, Nízke a Vysoké Tatry. Okruh je dlhý 4,8 km a prejdete ho za 1 hodinu a 15 minút,“ uviedla Lucia Pitoňáková, riaditeľka Mestskej informačnej kancelárie Poprad.

Ak zatúžite po dlhšej prechádzke, vyberte sa na Zámčisko. Zelená turistická značka Vás povedie trasou od železničnej stanice Poprad cez sídlisko Starý Juh, Gánovce, Kvetnicu a končí na kóte Zámčisko. Trasa je dlhá 9,5 km a prejdete ju za 2 hod. 30 min. Vybrať sa môžete aj náučným chodníkom Kvetnica. „Je zameraný hlavne na prezentáciu lesných vegetačných stupňov Slovenska na malom území Mestských lesov Poprad, historickej archeologickej lokality Zámčisko a Národnej prírodnej rezervácie Hranovnícka dubina. Trasa má 9 náučných zastávok s informačnými panelmi. Chodník má šikmé zelené značenie. Tadiaľto sa taktiež dostanete na vrchol Zámčiska,“ dodala.

Ak máte radi históriu, prejsť si môžete banský náučný chodník. „Na trase náučného chodníka sa nachádza 5 informačných panelov zameraných na prezentáciu banskej cesty na Slovensku, či panely zaoberajúce sa mineralógiou a geológiou Kvetnice. Nechýbajú ani informácie o jednotlivých banských dielach na Kvetnici, či panel venujúci sa samostatne Štôlni Strieborná. Turistiku v okolí Popradu si zamilujete,“ pozýva Popradčanov na prechádzky počas sviatkov MIK Poprad.

© Jana Pisarčíková