Martin Krystýnek z Popradu: „Adrenalín k fotografom patrí.“

Martin Krystýnek z Popradu: „Adrenalín k fotografom patrí.“

„Všetci máme v sebe niečo čo je jedinečné a krásne.“ Hovorí celosvetovo uznávaný fotograf a Popradčan Martin Krystýnek. Jeho srdcu je najbližšie fotenie portrétov a ako sám hovorí, najkrajšie pocity prežíva práve vtedy, keď si to ľudia na fotení užijú, oddýchnu si a ešte majú aj nádherné fotky na svoju profesionálnu prezentáciu a pamiatku.

Veľká stena v Martinovom ateliéri priam praská pod náporom ocenení. Za posledné roky získal viac ako štyristo medzinárodných cien a čestných uznaní. Svoje fotografie vystavuje v zahraničí, čím šíri dobré meno Popradu aj za hranicami krajiny. Patrí medzi elitnú kategóriu profesionálnych fotografov svetovej triedy. Je najmladší držiteľ prestížneho ocenenia Master Qualified European Photographer (MQEP), ktoré doteraz získalo v celej histórii vo svete len osemdesiat profesionálov, za svoju excelentnú a dlhodobú prácu s fotografiou.

Fotky po odovzdaní musel mazať

Fotografovaniu sa Martin Krystýnek venuje od roku 2008. Najprv mu pred objektívom pózovali tanečné skupiny z Popradu, v roku 2010 nazbieral odvahu, pobalil si pár vecí, techniku a v tom čase skromné portfólio a zamieril rovno do Južnej Ameriky, do štátu Paraguaj. Pracovať tam začal v miestnej agentúre, ktorá mala pod palcom rôzne médiá. Fotil vysokopostavené osoby, ministrov, ich manželky, modelky a rôznych ľudí zo šoubiznisu. „Býval som v luxusnej štvrti, no do mesta som sa ani nedostal. Žil som tam iba fotografiou. Keď som niečo nafotil, musel som to čím skôr odovzdať. Po odovzdaní som fotky musel vymazať, aby sa nedostali do nesprávnych rúk, či do bulváru,“ spomína si. Fotil od rána do večera len s malými prestávkami na občerstvenie.

„Teraz, s odstupom času mi príde táto moja cesta ako dosť šialená, ale určitý druh adrenalínu asi k nám fotografom patrí,“ dodáva.

Každá žena je pekná

Ako Martin priznáva, najradšej sa venuje foteniu portrétov. Ženy na jeho fotografiách priam hrajú zmyselnosťou a pôvabom. Ako hovorí, je ťažké povedať, čo je toho dôvodom. Pri každej fotografii je to podľa jeho slov o niečom úplne inom.

„Každá žena je pekná a jedinečná. Stačí mať cit vystihnúť práve tú ženskú jedinečnosť a ukázať ju na fotografii. Najdôležitejšie je svetlo, ale aj snaha vložiť tam niečo charakteristické zo seba.“

Titul Európsky fotograf

Martin Krystýnek je v predstavenstve Federácie európskych fotografov, kde zastáva aj pozíciu porotcu pri súťažiach, je členom výkonného výboru fotografickej olympiády World Photographic Cup a je tiež predsedom Asociácie slovenských profesionálnych fotografov (APFSR). Len za posledných päť  rokov získal vyše štyristo ocenení. Ako hovorí, každé jedno je pre neho vzácne, ale ak by mal vybrať jedno najvzácnejšie „Bolo by to získanie titulu Master – Master Qualified European Photographer, ktorý udeľuje Federácia európskych profesionálnych fotografov v Bruseli. To, že moju prácu vníma a ocenila svetová elita profesionálov mi dodalo veľkú energiu do ďalšej práce. V Európe má tento titul len okolo osemdesiat ľudí a ja som najmladší z nich“ spomína si.

Záujem svetových vystavovateľov

O Martinove fotografie majú záujem kurátori a vystavovatelia v zahraničí, čím robí dobré meno aj nášmu mestu. Ako prezradil, v tomto roku bude možné jeho tvorbu vidieť v Paríži, Štokholme, v Belgicku i u susedov v Poľsku. Záujem svetových vystavovateľov o jeho fotografie je veľký. „Na Slovensku je fotograf skôr sponzorom. Ak chce vystavovať doma, musí počítať s tým, že si to sám zaplatí a často pôjde aj hlboko do mínusu,“ vysvetľuje. Ako na záver prezradil, inšpiráciu čerpá od svojich obľúbených fotografov. Nikdy ale nikoho nekopíruje. „Veľmi rád sa na ich fotky pozerám. Vždy ale tvorím niečo vlastné.“ 

Martin má obdivuhodný talent na vnímanie svetla, miluje fotiť portréty a uprednostňuje prirodzenú krásu pred úpravou a retušovaním. Fotil už mnoho významných mužov a žien zo sveta politiky, modelingu ale aj z podnikania a manažérskej sféry. Vie dokonale objaviť jedinečnú krásu každého človeka, ktorý sa postaví pred jeho objektív. Zároveň prostredníctvom objektívu zvečňuje a dokumentuje emócie, ako svedectvá doby, v pútavých foto-sériách s dôrazom na detail.

© Jana Pisarčíková

FOTO: MARTIN KRYSTÝNEK