Najkrajšie cyklotrasy v okolí Popradu

Najkrajšie cyklotrasy v okolí Popradu

Geografická poloha Popradu pod Vysokými Tatrami predurčuje toto mesto na jedno z najpanoramatickejších na Slovensku. Tomu zodpovedajú aj výhľady z priľahlých cyklotrás. Blízkosť národných parkov Slovenský raj či Nízke Tatry tejto lokalite ešte viac nahrávajú do karát. O tom, aké rôznorodé turistické trasy v okolí Popradu máme sme už písali v našom článku Objavte TOP turistické trasy v okolí Popradu. Poznáte však aj TOP cyklistické trasy v okolí Popradu? Vydajte sa s nami aj vy objavovať krásy okolia Popradu na bicykli.

Aby sme vyhoveli všetkým nadšencom cyklistiky, zmapujeme pre vás cyklotrasy vhodné pre všetky vekové kategórie.

Okružná cyklotrasa na Kvetnicu

Ako začiatočný bod tejto trasy sme zvolili Námestie sv. Egídia, odkiaľ sa popri rieke Poprad dostanete na cyklochodník, ktorým stúpate od sídliska JUH 3 až ku Strelnici. Značka ďalej pokračuje smerom k zatopenému lomu, ku ktorému sa dostanete prejazdom cez cestu č. I/66. Ak sa chcete prejsť ku kostolu sv. Heleny na Kvetnici, dovedie vás tam šotolinová cyklotrasa so stúpaniami popod les.

Cestou naspäť odporúčame od zatopeného lomu pokračovať známou trasou k „obaľovačke“ a následne si už len vychutnať jazdu dolu kopcom do Popradu.

✅ Nenáročná trasa je ideálna aj pre rodiny s deťmi

📍 Náš tip: využite krásne prostredie v okolí lomu na prechádzku či drobné občerstvenie. Prípadne objavte s deťmi relaxačný chodník bosou nohou, či ihrisko s pirátskou loďou, ktoré sa nachádza na kopci pri vodnej ploche. V okolí lomu sa nachádza taktiež veľa drevorezieb zvierat.

Vydajte sa cyklochodníkom do Lopušnej doliny


Ako začiatočný bod sme zvolili Námestie sv. Egídia, odkiaľ sa popri rieke Poprad dostanete na cyklochodník, ktorým pokračujete cez Svit až do Lopušnej doliny. Trasa má len veľmi mierne stúpanie, ktoré si popravde ani nevšimnete.

✅ Nenáročná trasa je ideálna aj pre rodiny s deťmi

📍 Náš tip: spravte si počas cesty aj niekoľko zastávok a vychutnajte si nádherné výhľady, ktoré sú na tejto trase naozaj výnimočné.

Vydajte sa Po stopách neandertálcov do Gánoviec


Ako začiatočný bod sme zvolili Námestie sv. Egídia, odkiaľ prejdeme cez sídlisko Starý Juh a napojíme sa na cyklotrasu smer Kvetnica. Po asi 900 m odbočíme vľavo k hospodárskym budovám a pokračujeme cez železničné priecestie až do Gánoviec.

Z obce sa vydáme smerom ku ďalšej atraktivite, Gánovskému gejzíru a následne po poľnej ceste prejdeme do Hozelca. Z obce vedie asfaltová cesta do lokality Úsvit, odkiaľ sa popod diaľnicu po poľnej ceste dostaneme cez Stráže pod Tatrami späť do mesta.

✅ Trasa je vhodná pre zdatnejších cyklistov


📍 Náš tip: prezrite si cestou aj areál Národnej prírodnej pamiatky – Gánovské travertíny, kde sa našiel výliatok mozgovne neandertálskej ženy starý 105 000 rokov!

Vydajte sa okolo Krížovej na Kvetnici

Ako začiatočný bod sme zvolili Námestie sv. Egídia, odkiaľ sa popri rieke Poprad dostaneme na cyklochodník, ktorým stúpame od sídliska JUH 3 až ku Strelnici. Na tomto mieste sa začína aj značenie tohto okruhu.

Cyklotrasa následne vedie popri zvernici so striedavým stúpaním a klesaním. Postupne obídeme celý masív Krížovej (941 m n.m.) až sa dostaneme na Kvetnicu. Z trasy sa nám naskytnú nádherné výhľady na Vysoké a Nízke Tatry. Trasa má okružný charakter, no odporúčame na Kvetnici odbočiť doprava k zatopenému lomu a pokračovať do Popradu druhým cyklochodníkom.

Trasa je vhodná pre zdatnejších cyklistov

📍 Náš tip: spoznajte banícku históriu Kvetnice⚒. Spravte si na trase zastávku a nahliadnite do štôlní Strieborná či sv. Helena. Viete, že sa tu ťažila meď a striebro už pred viac ako 700 rokmi? Na trase sa nachádza aj viacero drevorezieb zvierat.

Vydajte sa naprieč Kozími chrbtami do Liptovskej Tepličky


Nádherná trasa vychádza z Popradu po cyklochodníku smer Kvetnica- lokalita Strelnica. Následne prejdeme po ceste II. triedy č. 3075 smer Spišské Bystré, odkiaľ pokračujeme po málo frekventovanej ceste cez obce Kravany a Vikartovce. Trasa následne začína mať stúpajúci charakter až prídeme po najvyšší bod na našej trase, odkiaľ sa zvezieme priamo do Liptovskej Tepličky.

Ako späť? Naspäť do Popradu sa dá ísť samozrejme aj po tej istej trase, no našou voľbou je vydať sa nádhernou cestou smer Biely potok, rázcestie, kde sa napojíte na Popradskú cyklomagistrálu a cez Šuňavu, Svit prídete až do Popradu.

✅ Trasa je vhodná pre zdatnejších cyklistov

📍 Náš tip: najkrajší úsek cesty na vás čaká medzi Vikartovcami a Liptovskou Tepličkou, kde vám odporúčame zastaviť sa pri studničke- Prameň Hornádu.

Prezrite si aj naše ďalšie články viažuce sa k téme :

OBJAVTE TOP TURISTICKÉ TRASY V OKOLÍ POPRADU

STE PRIPRAVENÍ NA CYKLISTICKÚ SEZÓNU POD TATRAMI?