Jarná infocesta v Poprade

Jarná infocesta v Poprade

V dňoch 25. až 27. apríla 2023 organizovala Mestská informačná kancelária Poprad infocestu pre slovenských novinárov. Cieľom infocesty je podporiť cestovný ruch v meste Poprad, zvýšiť návštevnosť turistických atraktivít, spropagovať lokálne gastro prevádzky aj tradičné výrobné podniky a predstaviť tiež menej známe, ale výnimočné zákutia mesta Poprad.

Novinári, ktorí sa infocesty zúčastnili, sú členmi organizácie FIJET Slovakia. Tá združuje novinárov a autorov píšucich o cestovnom ruchu. Novinári publikujú v rôznych slovenských médiách a niektorí z nich dokonca i na vlastných cestovateľských blogoch.

Prvý deň utorok 25. apríla 2023

Infocesta sa začala v utorok popoludní. Novinárov sme vyzdvihli na železničnej stanici Poprad-Tatry.

Obed v reštaurácii Stodola

Prvou zastávkou infocesty bola Reštaurácia Stodola. Tu pohostili novinárov výbornými tradičnými pokrmami v modernom štýle.

Prehliadka liehovaru Zizak Distillery s ochutnávkou destilátov

Po najedení sa dosýta nasledovala zastávka v Liehovare Zizak v Poprade-Strážach, kde novinárov čakala prehliadka podniku. Pani Iveta Michalková so svojimi kolegami rozpovedali históriu podniku a rodiny Žižákovcov, previedli novinárov po celom interiéri, v jednoduchosti vysvetlili proces výroby destilátov a ukázali spracovanie piva na pivovicu v priamom prenose. Novinári mali taktiež možnosť degustovať výnimočné druhy destilátov vyrobených v Poprade.

Relax v AquaCity Poprad

Večer bol pre novinárov pripravený relax v AquaCity Poprad. Novinári si nielen zaplávali v plaveckom bazéne, ale si aj oddýchli v sedacích bazénoch s termálnou vodou. Nazreli aj do najväčšieho dvojpodlažného wellness centra na Slovensku a okúsili rôzne sauny a inhalačné miestnosti.

Večera v reštaurácii Dobré časy

Na záver dňa si novinári posedeli pri večeri v reštaurácii Dobré časy. Pochutnali si na bohatom menu, ku ktorému niektorí ochutnali aj výborné čapované remeselné pivo.

Ubytovanie v hoteli Doma u nás

Po večeri sa presunuli na ubytovanie v unikátnom hoteli Doma u nás v mestskej pamiatkovej rezervácii a zároveň mestskej časti Poprad-Spišská Sobota. V hoteli strávili 2 noci.

2. deň streda 26. apríla 2023

Druhý deň, nabitý programom, začal pestrými raňajkami vo forme švédskych stolov priamo v reštaurácii hotela Doma u nás.

Prehliadka Tatranskej galérie

Po raňajkách sa skupina presunula do Tatranskej galérie, ktorá sídli v neobvyklých priestoroch bývalej parnej elektrárne. Tu si pre nich pripravila pani riaditeľka Anna Ondrušeková prehliadku výstavných priestorov. Novinári mali možnosť vidieť stálu expozíciu, ako aj krátkodobé výstavy. Konkrétne išlo o výstavu Emil Semanco – Štyri nočné doby a výstavu Marián Straka, Ján Vasilko – Nepokojné tvary.

Prehliadka Podtatranského múzea v Poprade

Nasledoval presun od umenia k histórii, a teda presun z Tatranskej galérie do Podtatranského múzea v Poprade. Novinári sa tu od pani riaditeľky Magdalény Bekessovej dozvedeli najzaujímavejšie pikošky z histórie mesta a okolia, pozreli si stálu expozíciu múzea, ktorá vedie od praveku až po súčasnosť a tiež krátkodobú výstavu Žijú v lese. Pani riaditeľka skupine zvedavých novinárov prezradila aj niekoľko cieľavedomých plánov múzea do budúcna.

Obed v reštaurácii Mamut Pub

Plní informácií si novinári oddýchli pri obede v reštaurácii Mamut Pub. Krásne naservírované menu aj s dezertom si vychutnali do posledného sústa a naplnení novou energiou pokračovali v spoznávaní Popradu.

Brusiareň skla Fister Crystal

Navštívili výrobný podnik s dlhoročnou tradíciou, ktorý sa zaoberá ručným brúsením krištáľu. Fister Crystal sídli v mestskej časti Poprad-Veľká a vyrába precízne umelecké diela zo skla. Pani Emília Fisterová, ktorá v súčasnosti pôsobí ako manažérka výroby, nám so svojimi kolegyňami ukázala, ako sa v ich rukách tvoria nádherné úžitkové predmety a dekorácie. Novinári, dokonca, mali možnosť vybrúsiť si aj svoj vlastný kúsok krištáľu a odniesť si ho so sebou ako spomienku na tento jedinečný zážitok.

Oddych v rekreačnej časti Poprad-Kvetnica

Neskôr sa všetci presunuli do mestskej časti a zároveň rekreačnej oblasti Popradu, do Kvetnice. Adam Vanečko, zamestnanec Mestskej informačnej kancelárie Poprad, sprievodca cestovného ruchu, mladý bloger a tiež člen FIJET Slovakia, si pre novinárov pripravil prehliadku. Začal výkladom o zatopenom lome, prírodných zaujímavostiach miesta a ťažbe v minulosti. Novinári sa šli pozrieť aj na fotopoint v lese nad lomom s výhľadom na Tatry. Následne sa presunuli do centra Kvetnice a obzreli si bývalý liečebný ústav a bývalé kúpeľné vily. Adam im tiež rozpovedal históriu banského remesla na území Kvetnice, ako aj históriu archeologickej lokality Zámčisko.

Prehliadka minipivovaru Tatras s ochutnávkou piva

Z prírody sa skupina presunula späť do mesta. Ich kroky smerovali do Minipivovaru Tatras na Námestí svätého Egídia. Absolvovali tu prehliadku pivovaru ako aj degustáciu zaujímavých pív priamo z tankov. Tiež nakukli do pivných kúpeľov a do malej predajničky s pivnými výrobkami.

Prehliadka hotela a večera v Doma u nás

Na záver dňa nasledoval presun späť na ubytovanie v Doma u nás. Profesionálny personál previedol novinárov zákutiami hotela, v ktorom má každá izba okrem čísla aj svoj jedinečný názov a každú inak originálne zariadili. Novinári tiež nahliadli do pivničných priestorov, v ktorých sa nachádza malá vinárnička. Personál tiež prezradil plány majiteľov hotela do budúcna. Po prehliadke pripravil špičkový slovenský šéfkuchár Gabo Kocák gastronomický zážitok v reštaurácii hotela. Všetci boli maximálne spokojní s obsluhou, servírovaním, ako aj s výberom originálnych jedál. Takto príjemne skončil druhý deň infocesty.

3. deň štvrtok 27. apríla 2023

Posledný deň infocesty začal opäť pestrými raňajkami v Doma u nás, ktoré sprevádzal príjemný rozhovor s pani majiteľkou Monikou Baľovou.

Prehliadka kostola sv. Juraja

Po raňajkách nasledovalo odubytovanie z hotela a prehliadka Kostola svätého Juraja, ktorý sa nachádza v blízkosti hotela. Miestny pán farár Anton Mišek porozprával novinárom o histórii a architektúre kostola, opísal, čo sa nachádza na jednotlivých maľbách, oltároch a vitrážach a rozpovedal aj rôzne zaujímavosti o kostole.

Prehliadka mestskej pamiatkovej rezervácie Spišská Sobota

Z kostola sa novinári presunuli na Sobotské námestie, kde im Adam Vanečko rozpovedal zaujímavé fakty z histórie aj súčasnosti Spišskej Soboty, prezradil, ktoré významné osobnosti slovenských dejín bývali v Spišskej Sobote, aj ako si Spišská Sobota dokázala zachovať svoj historický ráz.

Prehliadka kostola sv. Egídia s výstupom na vežu

Po Sobotskom námestí sa skupina presunula na Námestie svätého Egídia v centre mesta. Adam Vanečko ich previedol aj týmto významným miestom. Novinárov najskôr zaviedol do Mestskej informačnej kancelárie Poprad, aby spoznali centrum informácií nielen o cestovnom ruchu v Poprade. Nasledoval presun do Kostolu svätého Egídia. Novinári si vďaka detailnému a pútavému výkladu pozreli najstaršiu zachovanú stavbu v centre mesta. Sprievodca ich taktiež zaviedol na vežu kostola, odkiaľ si mohli odvážni novinári vychutnať číry výhľad na celé mesto Poprad, na panorámu Tatier ako aj na širšie okolie.

Obed v reštaurácii Plzeňka

Poslednou zastávkou infocesty bola reštaurácia Popradská Plzeňka, kde novinárom ponúkli pestré menu aj so sladkou bodkou na koniec infocesty. Nasýtení a plní zážitkov sa novinári vydali na cestu vlakom domov.

Poďakovanie:

Napísala Karolína Chudá