Svedectvá hrôz holokaustu

Svedectvá hrôz holokaustu

Reagujú na génia loci miesta poznačeného traumou holokaustu. V Tatranskej galérii v rámci medzinárodného projektu ART&HOLOCAUST pripravili pre návštevníkov výstavu s názvom Mestá a miesta. Inštalácia výstavy prebehla v spolupráci s Múzeom židovskej kultúry v Bratislave.

Výstava predstavuje diela 8 známych slovenských umelcov, a to Imricha Weiner-Kráľa, Adolfa Frankla, Ľudovíta Felda, Eleny Lazinovskej, Anne Hausovej, Ľubomíra Stacha, Štefana Kovaľa a Borisa Németha. „Zámerne sme vybrali autorov žijúcich aj nežijúcich, rôznych vekových kategórií. Mnohí z nich zažili holokaust na vlastnej koži, niektorí sprostredkovane cez spomienky svojich blízkych, a tá najmladšia generácia z rozprávania, prípadne filmovej, alebo literárnej tvorby,“ uvádza riaditeľka Tatranskej galérie Anna Ondrušeková.

Zachor!

Zážitky, spomienky a dojmy z týchto čias sú otrasné, no ľudstvo je stále nepoučiteľné. Je preto potrebné naďalej odovzdávať svedectvo hrôzy holokaustu aj takouto sprostredkovanou formou, a to cez výtvarné umenie, či fotografiu. Doobeda sa počas otvorenia výstavy vysielal v priestoroch Tatranskej galérie film Zachor!, po slovensky Pamätaj!, v réžii Moniky i Ľubomíra Stachovcov. Film hovorí o koncentračnom i pracovnom tábore v Novákoch. Autori sa vernisáže aj osobne zúčastnili. Film nám opísala manželka Ľubomíra Stacha Monika.

„Je to zostrihaný vizuálny obraz o tom, ako to vyzeralo a ako to tam fungovalo. Ľudia hovoria svedectvá o tom, čo tam zažili. Bola to veľmi ťažká, náročná vec, ale oni mali potrebu o tom hovoriť práve preto, aby sa to dostalo k mladým ľudom.“

Židov som mal za kamarátov ešte počas socializmu, no vtedy o tom, čo sa dialo, veľmi hovoriť nechceli. Som z Novák, kde bol koncentračný tábor. Chodil som okolo neho na bicykli. Začal som študovať knihy, pozerať filmy, preberať túto tematiku s inými,“ hovorí Stacho.

To všetko bolo inšpiráciou pre dva projekty, a to Plátno spomienok a zabúdania a Návrat stratených. „Pri návrate stratených som na kamene z celého Slovenska prostredníctvom emulzie dával fotky ľudí, ktorí sa z tábora nevrátili,“ hovorí Stacho.

Výstava Pamäť miesta a mesta má okrem silného emotívneho zážitku z tvorby jednotlivých umelcov za cieľ očistiť naše svedomie a byť mementom pre rôzne nenávistné prejavy dnešných dní. Pozrieť si ju môžete do 2. apríla 2023.

(jp)