Gymnastika pre cievy

Gymnastika pre cievy

Nechať všetky starosti za dverami, zabudnúť na problémy a slová a užívať si, ako vám kvapky potu tečú po tele. Saunovanie v posledné roky zažíva veľký boom. Terapiu teplom využívali už starí Gréci, Rimania a Mayovia. Saunovanie ale nie je len o samotnom pobyte v saune. Veľmi dôležité je dodržiavať pár zásad. O tom, prečo je sauna pre naše telo prínosom, nám porozprával skúsený saunamaster Michal Compeľ.

Odkedy v saune pracujem, vôbec nestarnem. To sú slová saunamastera Michala Compeľa. Saunovým šou sa venuje už asi 7 rokov. Na základnú otázku, prečo je saunovanie skvelé odpovedal jednoducho. „Pretože je to zdravé. Stále hovorím, že sauna omladzuje. Samozrejme, všetkého veľa škodí. Aj voda je zdravá, no človek sa jej vie prepiť. Aj tu teda platí zásada, všetko s rozumom,“ hovorí.

Ako telo zareaguje

Saunovanie dokáže znížiť riziko vysokého krvného tlaku, srdcovo-cievnych, neurodegeneratívnych chorôb. Znižuje riziká ochorení dýchacieho systému, artritídy, bolesti hlavy a dokonca aj chrípky. Nie je ale len o pobyte v teple. Potrebné je dodržiavať niekoľko zásad. „Saunovať sa treba presne tak ako je vždy odporúčané. Nepreháňať to. Dokonca aj vtedy, keď si už myslíme, že nekonečne saunu milujeme a saunujeme sa roky rokúce. Treba vedieť, že ak chcem byť v saune aj polhodinu, čo mám presne robiť, ak tam chcem vydržať. Neriešiť to tak, že si dám 3-4 sauny a potom sa ešte rozhodnem ísť na saunovú šou. Nie je dobré sa v saune preťažovať, pretože človek nikdy nevie ako naše telo zareaguje,“ dodáva.

Plavky majú stopku

Pri saunovaní je veľmi dôležité dodržiavať hygienu. Pred vstupom je potrebné osprchovať sa, osušiť si telo a až tak sa ísť saunovať. „Mokrá pokožka bráni pred teplom a správnym potením. Ľudia veľakrát prichádzajú rovno z bazéna kde je chlór, a to nie je dobré. Hygiena v saune je veľmi potrebná, preto je dôležité svedomito sa podkladať plachtou. Ľudia si to mýlia. Plachta, ktorú pri vstupe dostanú, nie je na to, aby sa do nej zabalili, ale aby si ju pod seba podložili,“ vysvetľuje. Mnoho ľudí, ktorí ale prídu do sauny prvýkrát, bojujú s pocitom hanby, a preto sa do plachiet balia.

„Takýmto ľuďom odporúčam sedieť dole. Ste zakrytí a nohy máte stále na zemi. Keď sa saunujete v plachte, hygiena nie je správna a ani detoxikácia nie je taká aká by mala byť,“ upozorňuje Michal. Saunovať sa v plachte je ale stále menším prehreškom, než nechať si na sebe plavky. „Ľudia sa tomu čudujú, ale väčšina plaviek je vyrobená z polyesterov. Tie sa pri vyššej teplote rozpúšťajú a do tela unikajú karcinogénne látky a vznikajú z toho choroby. Preto je to zakázané. Plavky obsahujú tiež chlór a zbytky práškov a pri vyššej teplote sa to odparuje do sáun. A opäť vzniká problém nielen pre človeka, ktorý sedí v saune a má plavky na sebe, ale pre všetkých.“

Mlado a krásne

Po saunovaní je potrebné ochladzovať sa. „Saunovanie je zdravé preto, lebo pri ňom cvičíme naše cievy. V teple sa nám cievy rozšíria a keď vyjdeme zo sauny a ochladíme sa, cievy sa naspäť zúžia. Ak to takto opakujeme často, tak vyzeráme mlado a krásne. Určite hneď po opustení sauny neskáčeme do ochladzovacieho bazéna. Odporúča sa najprv ochladiť sa vzduchom alebo ísť do sprchy. Po saune sa určite netreba sprchovať teplou vodou. Aj keď nemáte radi studenú vodu, treba to skúšať. Ani ja som to zo začiatku nevedel, no časom som sa na to schladzovanie až tešil,“ dodáva s úsmevom.

Jedným z dôležitých saunových rituálov je aj odpočinok. „To je tretia najdôležitejšia vec. Po saune si treba poležať, oddýchnuť. Ak to človek preženie, cievy sú príliš rozšírené. Tlak je tak nízky, že si to človek ani neuvedomuje a začne sa mu točiť v hlave. Medzi saunami je potrebné dodržiavať oddych. Čím viac je sauna teplejšia, tým dlhšie treba oddychovať.“

Dve hodiny pred saunovaním nejedzte

Veľký pozor si treba dávať aj na príjem tekutín. „Ja odporúčam dať si vitamíny, prípadne malé pivko. Dôležité je nepreháňať to s alkoholom, dať si maximálne dve pivká a medzitým prestávku aspoň hodinku-dve. Pivo obsahuje veľa vitamínov a minerálov. Samozrejme, aj v nealku sú minerály, vitamíny. Tí, čo sa veľa saunujú, si zvyknú so sebou nosiť aj vodu. Aspoň dve hodinky pred saunou sa neodporúča jesť,“ vyratúva Compeľ.

Dýchanie do dlaní

To, ako dlho v saune pobudnúť a koľkokrát cykly striedať, je individuálne. Záleží to od toho, ako často sa človek saunuje. „Odporúčajú sa 3-4 sauny po 15 minút. Nedá sa to ale konkrétne povedať. Sú ľudia, ktorí sa nikdy nesaunovali a nevedia ani správne dýchať. Všetko je to o zvyku. Ak som začiatočník, dám si 4-5 minútiek v saune a rovnaký odpočinok. Pri dýchaní začiatočníkom odporúčam, ak to nezvládajú, aby si priložili dlane k ústam a dýchali cez dlane. Vzduch, ktorý je teplý sa trošku ochladí. Ale hlavne je to o psychike. Čím viac toto človek opakuje, tým lepšie sa to naučí a neskôr to už ide automaticky,“ radí Compeľ.

Golfista či Harry Potter

Michal, ako sme už spomínali, sa saunovaniu venuje už 7 rokov. Najprv pracoval ako barman, recepčný i plavčík. Dnes ľuďom pobyt v saune spríjemňuje aj prostredníctvom saunových šou. Dokazuje, že saunovanie nemusí byť len o potení sa a pozeraní do stropu. Saunové šou sú špeciálne zážitky v saunách – saunové ceremoniály, rituály i peelingy. Špeciálnou technikou vírenia vzduchu v saune a polievaním kameňov vonnými esenciami zvyšujú pocitovú teplotu a vnesú do pobytu v saune nový zážitok. Tematické saunové šou sprevádza príjemná vôňa, hudba, osvetlenie a nezaobídu sa bez príbehu.

„Saunovania a saunových šou sa už asi nezbavím. Aktívne by to človek mal vykonávať ako pracovnú činnosť najviac 5 rokov z toho dôvodu, že to je zaťažujúce pre organizmus. Saunár počas jednej saunovej šou vypotí od 400 ml do pol litra tekutín. Mňa to ale stále baví a neviem sa toho vzdať. Počas šou vysvetľujeme ľuďom, ako sa správne saunovať, je tam príjemná muzika, a tiež divadlo. Viete robiť letušku. Ja som už dokonca raz bol golfistom a hral som golf v saune. Bol som už aj Harry Potter. Spravil som si vstup do sauny z klinčekov a ľudia vošli do uličky 9 a trištvrte. Z plachiet som si vyrobil tehličky. A podobne. Robievam aj romantické saunové šou. Kreativite sa medze nekladú,“ hovorí.

Michal sa zúčastňuje aj súťaží ako je Aufguss Wm, či Herbal cup. To najdôležitejšie zo všetkého je dopriať si v saune poriadny oddych. „Sauna nie je o tom, aby sme sa rýchlo vysaunovali, ale práve o tom relaxe a pohodlí. Aj to je na tom to dôležité. Stále ľuďom pripomínam, že prišli ste si oddýchnuť, netreba sa nikam ponáhľať. Ja stále hovorím, že odkedy sa saunujem, nestarnem. Čím častejšie budú ľudia v saune, tým dlhšie budú žiť,“ uzavrel.

Lesná sauna pri kameňolome

Veľké prekvapenie pre Popradčanov pribudlo priamo na Kvetnici. Spoločnosť Pixxla, ktorá na Slovensku prevádzkuje sieť samoobslužných kontajnerových sáun pod rovnomenným názvom Pixxla, si pre ďalšiu z nich vybrala lokalitu Poprad. Priamo pri kvetnickom lome nájdete „zaparkovanú“ samoobslužnú saunu. Mesto spoločnosť oslovila so žiadosťou o prenájom, ktorej bolo v zmysle výsledkov uskutočnenej súťaže vyhovené. Zarezervovať si ju musíte cez internet a maximálny počet osôb je šesť. Súčasťou sauny je aj oddychová miestnosť. Saunovanie si tak viete užiť s výhľadom na Tatry i vodu.

Jana Pisarčíková

Zdroj: Pixxla.sk