V Tatranskej galérii vystavujú diela Ernesta Zmetáka

V Tatranskej galérii vystavujú diela Ernesta Zmetáka

Návrhy na známky, vitráže, divadelné opony, gobelíny, artprotisy, mozaiky i voľná tvorba. Tomuto všetkému sa venoval úspešný slovenský umelec Ernest Zmeták. Jeho diela si môžete v Tatranskej galérii pozrieť do 11. decembra 2022.

Diela Ernesta Zmetáka sú súčasťou zbierkových fondov aj stálych expozícií vo významných slovenských galériách. „Táto výstava je výnimočná tak pre vás, ako aj pre nás, Tatranskú galériu, pretože otvárať výstavu s takým rozsiahlym počtom diel z vlastnej tvorby je ojedinelé,“ povedala riaditeľka Tatranskej galérie Anna Ondrušeková.

Asistent Ľudovíta Fullu

Ernest Zmeták sa narodil v roku 1919 a zomrel v roku 2004. Bol prijatý na Akadémiu výtvarných umení v Prahe, po jej zatvorení nastúpil na Vysokú školu výtvarných umení v Budapešti. V rokoch 1939–1943 študoval monumentálne umenie. Keď sa vrátil na Slovensko, žil v Bratislave. Svoju 1. samostatnú výstavu mal v roku 1944. Stal sa členom Skupiny výtvarných umelcov 29. augusta a neskôr bol spoluzakladateľom Spolku umelcov
a priateľov grafiky. Po svojej prvej študijnej ceste do Talianska sa práve toto stalo jeho výtvarnou múzou. Pár rokov pracoval ako asistent Ľudovíta Fullu na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave, potom pracoval výlučne ako slobodný umelec.

Pracoval a pracoval

Už pred dvoma rokmi jeho diela rozšírili zbierkový fond Tatranskej galérie o 7 grafík a 2 olejomaľby. Získať ďalšie diela sa podľa slov riaditeľky galérie podarilo práve vďaka synovi, doktorovi Petrovi Zmetákovi. Spolu s manželkou sa vernisáže výstavy zúčastnili. „Ďakujem pani riaditeľke, ktorá spravila veľmi peknú výstavu a dala si s tým veľkú námahu. Môj otec nebol ten typ umelca, ktorý pri pohári vína viedol dlhé debaty, on proste pracoval a pracoval,“ povedal syn umelca.

Miloval Taliansko

Výstava v Tatranskej galérii je naozaj veľmi rozsiahla. „Diela sú zaujímavé nielen kvôli výstavnosti, ale aj kvôli ďalšiemu výskumu, ktorý bude v našej inštitúcii prebiehať,“ dodala Ondrušeková. Na výstave si môžete pozrieť Zmetákove zaujímavé kresby, štúdie, práce ešte zo 40. rokov 20. storočia, rôzne kópie diel, návrhy na známky, vitráže, ale aj originálne ilustrácie ku knihám. „Taktiež kresby z jeho obľúbených talianskych miest. Miloval Taliansko a Taliani zjavne mali radi jeho, keďže v jednom z talianskych miest má aj svoju pamätnú tabuľu,“ vysvetľuje Ondrušeková.

Umelecky plodný autor

S naším regiónom je autor prepojený svojimi dielami. V rámci jeho krajinkárskych motívov sú vyobrazené tatranské dediny ako Ždiar, Lendak, ale aj mesto Kežmarok. Významným je súbor grafických ilustrácií
k Ezopovým bájkam (Tatran, 1966), Podjavorinskej Baladám a povestiam (Mladé letá, 1965), Czambelovým Slovenským ľudovým rozprávkam (SVKL, 1959) a k Defilé Pavla Horova (Slovenský spisovateľ, 1980).

Zmetákovu tvorbu charakterizuje inšpirácia pred kubistickými prúdmi výtvarnej moderny (Cézanne, Kanoldt, Derain a. i.), ale najmä talianskym umením trecenta a quatrocenta (Giotto, Masaccio, Uccello a. i.). Umelcov „tradicionalizmus“ nebol však len prvoplánový, namiesto mechanického prepisu skutočnosti uplatnil racionálnu, premyslenú, v priebehu rokov čoraz sofistikovanejšiu štylizáciu. Bol neobyčajne umelecky plodným autorom. Dlhoročným priateľom Zmetáka bol aj bývalý prezident Rudolf Schuster, ktorý o ňom napísal knihu i nakrútil film. Práve ten si mali možnosť návštevníci počas vernisáže pozrieť.

Jana Pisarčíková