Najlepšie dobrovoľné hasičky Slovenska hadice ťahajú za Spišskú Sobotu

Najlepšie dobrovoľné hasičky Slovenska hadice ťahajú za Spišskú Sobotu

Druhý októbrový víkend sa veľkými písmenami zapísal do histórie Dobrovoľného hasičského zboru zo Spišskej Soboty. Nádherné teplé jesenné počasie, skvelá trať, ľudia, atmosféra a celý deň v Spišskej Belej ovenčilo úspechom sedem dobrovoľných hasičských „mušketierok“. Vybehali si prvé miesto na Slovenskom superpohári 2022.

Slovenský superpohár je hasičská súťaž, na ktorej sa stretávajú najlepšie družstvá zo športových hasičských líg v požiarnom útoku. V októbri sa uskutočnil v Spišskej Belej. Sedem žien, ktoré spoločne hadice ťahajú za Dobrovoľný hasičský zbor Spišská Sobota svojím časom 17:02 zložili na lopatky všetky ostatné súperky a domov pricestovali ako víťazky Slovenského superpohára. Ako hovoria, ich víťazstvo bolo ako vystrihnuté z filmu. Porozprávala nám o ňom Kristína Blštáková, ktorá sa hasičstvu venuje už viac ako šesť rokov.

Nie všetko ide na prvú

Hneď po príchode na súťaž, dievčatá „vyfasovali“ úplne posledné miesto. Znamenalo to pre ne, že budú dlhú dobu čakať na svoje preteky. „Všetky sme boli v poriadnom strese. Nešlo totiž o klasickú súťaž. Tu sa dostali len najlepšie tímy z celého Slovenska,“ opisuje Kristína. Prvý pokus sa dievčatám až tak nevydaril. To ich ale ešte väčšmi zomklo. „Uzatvárali sme celú súťaž a ja som naozaj v kútiku duše verila, že dáme dobrý čas,“ hovorí. Ich tréner „ujo Jano“ ako pána Žabku familiárne Kristína nazvala, im zvestoval, že čas 17:02 im stačí.

Bič plieska na konci

S búchajúcimi srdcami sa teda dievčatá postavili na štart. Odtiaľ sa rozbehli zosynchronizované, doslova akoby boli jeden a ten istý človek. „Keď už sme odbehli, nevedela som, čo sa deje. Jedna z tímu sledovala časomieru, pretože bola pri nej najbližšie a ona sa začala tešiť a vrieskať. Ja som sa len pozerala a až potom mi to celé došlo – jednoducho sme vyhrali! Sama som tomu nedokázala uveriť, predýchať to. Všetky sme sa tešili a samozrejme, slzy tam boli tiež. Hovorí sa, že bič plieska až na konci, a tak sme sa smiali, že to najlepšie išlo na koniec. To sa ani nedá opísať ten pocit,“ spomína Kristína. Na otázku, čo všetko stalo za tým, aby sa družstvu podarilo uspieť, reagovala jednoznačne. „Veľa nervov, úsilia, spolupráce, dobrá partia ľudí a každé dievča musí pracovať samé na sebe a každé musí mať rovnaký cieľ – že jednoducho chce,“ zhodnotila.

Každý chce byť Mešár

Tréner dievčat a predseda DHZ v Spišskej Sobote Ján Žabka rovnako v ten deň dojatie neskrýval. Nečudo. Dievčatám sa podarilo pohár vybojovať po desiatich rokoch. „Ja som si aj poplakal. Z toho minima, čo v zbore máme, sme vedeli získať maximum. Pri takom úspechu jednoducho človeku vyhŕknu slzy,“ povedal. Ako dodal, o hasičstvo dnes nie je medzi mladými príliš veľký záujem. „Populácia sa uberá inou cestou. V Poprade by takmer každý chlapec chcel byť hokejista – nový Mešár.

Aj náš ženský tím je vyskladaný z dievčat z rôznych kútov Slovenska – od Martina až po Raslavice. To najhoršie je ale ekonomická situácia. Aj futbal a hokej sú nákladné športy, no u nás napríklad len hasičská striekačka stojí viac ako 10-tisíc eur, do roka najazdíme viac ako 1 200 kilometrov. Priestor, na ktorom trénujeme, nie je vyhovujúci. Možno, ak by sme mali kvalitnú hasičskú dráhu, dokázali by sme prilákať k hasičstvu viac ľudí,“ zhodnotil Žabka. Ako na záver dodal, za každú podporu budú vďační.

Druhé najúspešnejšie v histórii súťaže

Akousi čerešničkou na torte je, že ženské družstvo dobrovoľných hasičiek zo Spišskej Soboty skončilo aj na druhom mieste Východoslovenskej ligy a v rámci histórie spomínaného superpohára sa radia na druhé miesto v rámci najúspešnejších družstiev súťaže.

Superpohár vyhrali:

  • Eliška Grigerová
  • Laura Šoltisová
  • Henrieta Maršalová
  • Daniela Krullová
  • Kristína Blštáková
  • Klaudia Fabiánová
  • Anna Lavková

Jana Pisarčíková

Foto: Archív DHZ