Martina Comisso naspievala hit s Vašom Patejdlom

Martina Comisso naspievala hit s Vašom Patejdlom

Zatiaľ čo sa jej rovesníčky hrali doma s bábikami, ona už vo veľkom štýle pripravovala rozhlasové vysielanie. Od svojich desiatich rokov vedela, že iná cesta ako tá rádiová pre ňu určite neexistuje. Z Popradu sa odsťahovala po skončení štúdia na gymnáziu. Popradčanka, moderátorka i speváčka Martina Comisso je živým príkladom toho, že ak sa v živote nevzdáte, dosiahnuť viete aj to, čo sa vám niekedy zdalo nemožné. Napríklad aj prespievať známy hit spolu s Vašom Patejdlom.

Predstavte si typický panelákový byt na popradskom sídlisku. Práve ste vošli dnu. Na dverách do detskej izby svieti výstražný nápis ON AIR. „Mala som vtedy tuším osem rokov a v izbe som si vyrobila svoje vlastné rádiové štúdio. Od rodičov sme dostali v tom čase prvý magnetofón, na ktorý sa dalo nahrávať sa. Vysielanie som si teda nahrávala na klasické staré kazety. Jednoducho, doma všetci vedeli, že keď na detskej izbe svietil nápis ON AIR, nikto tam nesmie vkročiť, lebo sa vysiela,“ spomína si na svoje začiatky Martina Comisso.

Do rádia nosila koláče

Byť sama v rádiu? To by ju nebavilo. Potrebovala mať predsa aj svoj tím. Do služby teda povolala sestru, ktorá čítala správy a aj susedku Mariku z druhého poschodia. „Mali sme normálny rádiový tím. V tom čase som dokonca v paneláku vydávala aj časopis s názvom Domovníček. Noviny ma ale až tak nebavili, vysvetľuje. V piatom ročníku na základnej škole sa tiež prihlásila do Klubu moderátorov. Nakoľko rádiové prostredie milovala nadovšetko a vedela, že na námestí v Poprade sídli niekdajšie Rádio Tatry, stále počas Vianoc nosila pracovníkom napečené koláče. Dôvod? „Len aby som mohla byť v rádiovom prostredí a myslela som si, že keď im donesiem koláče, spravia so mnou rozhovor do rádia.

Musíš mať čo povedať

Martina mala už v tom veku aj človeka, ktorý ju utvrdzoval v tom, že jej cieľ je možné dosiahnuť. Bola to Soňa Valašiková. „Povedala som si, že keď niekto začína v tak skorom veku v rádiu, tak prečo by som nemohla aj ja. Potom založili RTI. Mala som 16 rokov a prihlásila som sa na konkurz. Vzali ma a mala som tam reláciu Teenage. Potom som moderovala víkendy. Dva roky som strávila v popradskom rádiu. Chodila som na nové gymnázium, odbiehala som z hodín a chcela som sa venovať len rádiu. Proste od desiatich rokov som si bola istá, že chcem byť moderátorka. Všetci naokolo mi hovorili, že ma to prejde, že to sú len detské sny,“ spomína.

A veruže neboli. Martina si krátko po strednej škole zabalila veci a vydala sa smer Bratislava. Študovala najprv školu žurnalistiky, no prax jej bola akosi bližšia než hrubo popísané múdre knihy. „Rozposlala som si životopisy do všetkých rádií. Najprv to bolo Rádio Expres. V tom čase som ešte absolútne nebola pripravená. Teraz, keď sa na to spätne pozriem, bola som totálny amatér a hlavne som nemala čo povedať. V rádiu môžeš šušlať, či pískať, ale vždy musíš mať čo povedať.“ Dva roky strávila v Rádiu Okey, potom čítala dopravný servis v Rádiu Viva a nakoniec tam začala aj moderovať.

„Tu som sa naučila systém práce. Predtým som si myslela, že je to jednoduché. Len si sadneš za mikrofón a jednoducho niečo povieš. Takto si to aj ľudia často predstavujú. Hovoria mi, že veď čo – budeš improvizovať. Ale aj improvizácia je o príprave. Je pravda, že som ju niekedy podcenila a nestretlo sa to s pochopením. Po odchode z rádia Viva však prišiel zlom a stal sa zo mňa perfekcionista. Som na seba aj na iných veľmi prísna.“

Najvyšší cieľ

Momentálne Martinu počúvate z rannej šou Rádia Melody. Pripravuje aj reportáže do relácie Šoubiz v TA3. „Zrazu som postretávala všetkých ľudí, ktorých mám v detskej izbe na plagátoch. Niekedy sa tak nad tým zamyslím, keď sa pozriem na displej telefónu a naraz mi volá Peter Nagy. Niekedy som bola do neho zamilovaná a teraz mi volá,“ smeje sa Martina. Do predchodcu Rádia Melody – Rádia Jemné sa dostala na základe hlasu, ktorý mali nahratý z jedného z castingov.

„Zvyknú to hovoriť, že nahrali sme si váš hlas, my sa vám ozveme. Ukázalo sa, že to nebola iba fráza. Keď som odišla z Rádia Viva, mala som pocit, že nič neviem. Nová šéfka Andrea ale bola neskutočná. Bola tolerantná voči chybám, stále ma chválila a keď sme postupne prechádzali tie víkendové šou, tak som nadobudla naspäť to stratené sebavedomie. Chodila som za ňou s prosbou, že by som sa chcela posunúť. A potom to o pár mesiacov prišlo. A už som mala popoludní vlastnú reláciu Refresh. Všetko sa zlomilo v roku 2014. Neskôr od roku 2017 som už mala aj mužských spolumoderátorov a postupne som sa prepracovala do rannej šou, čo je pre moderátorov rádia najvyšší cieľ,“ hovorí.

Tri minúty ticha

Martine rádiové prostredie doslova učarovalo. „Je tam špeciálna atmosféra a v rádiu sú dobré kolektívy. So svojím kolegom Lukášom Pinčekom si dobre rozumiem. Páči sa mi, že ťa iný človek nevidí a ty musíš všetko vedieť odovzdať len cez svoj hlas,“ vysvetľuje. Aj Martine sa v rádiu občas podarí vyrobiť faux-paus. Spomína si na začiatky v rádiu Okey, keď mala ráno vysielať v Bratislave a prebudila sa až na telefonát v rodnom Poprade, či moment, kedy sa po ceste na záchod nechtiac vymkla a v rádiu zaznelo veľké ticho.

„A to je úplne najhoršie. Keď je v rádiu ticho. Teraz to funguje tak, že ak je desať sekúnd ticho, tak sa zapína záloha, niekedy to ale tak nebolo. Raz som si na toaletách nechala kľúče s pipákom. Reálne bolo vtedy v rádiu presne 3 minúty absolútne ticho. Bola som úplne v strese. Myslela som si, že mi zavolajú a poďakujú sa za spoluprácu. Na prekvapenie, nevyhodili ma.“

Pesničku naspievala s Vašom Patejdlom

Mať dobrý hudobný sluch v rádiu určite nie je na škodu. Martina ho mala po kom zdediť. Jej otec bol muzikant a ona sama v mladšom veku navštevovala folklórny súbor Letnička. V Bratislave si kúpila klavír. „Nikdy som sa neučila hrať, ale viem si podľa ucha nájsť akordy a doprevádzať sa,“ priznáva. Odvtedy nahrala dve vianočné pesničky. Jednu napísal Zbyňo Džadoň, tú druhú nahrala spolu s rádiovým kolegom Lukášom. Text napísala jej sestra Petra. Po tom ako cítila, že pri dlhšom speve má problém s hlasivkami a chce aj v tomto napredovať, prihlásila sa do muzikálovej akadémie k muzikálovému spevákovi Davidovi Árvovi.

Aktuálne internet valcuje pesnička, ktorú naspievala spolu s Vašom Patejdlom. „V rádiu prišli s nápadom, že ak sme mali úspešnú vianočnú pesničku, tak by sme mohli spraviť aj niečo letné. Napadlo nám, že by to mohla byť skladba Voňavky dievčat, ale v takej letnej latino verzii. Kolega Michal Chrenko, známy aj zo Superstar spravil podklad. Samo Kovács nahral gitaru no a na diaľku sme to všetko s Vašom nahrali. Boli sme v neustálom kontakte, ja v Bratislave, on v Prahe. Do Bratislavy prišiel vlastne iba nahrať videoklip.“

Vynovená skladba má za pár týždňov cez 30-tisíc pozretí na youtube. Spoluprácu s Vašom Patejdlom si mladá Popradčanka veľmi pochvaľuje. „Vašo bol naozaj strašne ochotný. Neboli žiadne výhovorky. Je to veľký profesionál, skromný a pokorný človek. Čo sa pohybujem v muzikantskom svete, tak je to práve on, čo by mohol mať nejaké vysoké ego, či maniere, no vôbec nič. Bavila som sa s ním ako s kamarátom, ktorého roky poznám. Keď prišiel do Bratislavy, vôbec nemal čas. Vystupoval na strednom Slovensku, potom išiel opäť do Čiech a len kvôli tomu, aby sme mali nakrútené video, tak pribehol zo Zvolena do Bratislavy.

Mal hodinu na to, aby sme to celé dali dokopy a potom pokračoval do Otrokovíc. Stále som čakala či nebude mať nejaké pripomienky, ale povedal, že už je dlho ženatý na to, aby odporoval ženám,“ spomína Martina so smiechom. „Je to ochotný človek a som rada, že sme spolupracovali, lebo málokto môže povedať, že si zaspieval s Vašom Patejdlom.“

Najkrajšie mesto na Slovensku

Na záver Martina priznala, že kedysi bola veľký „snílek“. Chcela mať veci presne tak, ako si vysnívala. A aj mala. Dnes tomu necháva voľnejší priebeh. „Je pekné mať sny, ale prišla som na to, že niekedy chce človek veci, ktoré pre neho nemusia byť najlepšie. Snažím sa netlačiť rieku, veď ako sa hovorí, tečie sama. Viem si ale predstaviť, že by som niekedy moderovala veľký televízny projekt. Niečo ako talentové súťaže či Superstar. Chcela by som vytvoriť viac vlastných skladieb a vyskúšať aj svet muzikálov. Či by som to zvládla, neviem, ale páčilo by sa mi to.“

Do Popradu sa rada vracia hlavne v zime, keď môže prevetrať lyže, a tiež keď potrebuje vyvetrať hlavu. „Poprad patrí celkovo medzi najkrajšie mestá na Slovensku. V Bratislave je všetko hektickejšie, no mne to celkom vyhovuje. Keď chce človek nájsť kúsok pokoja, tak príde do Popradu. Každý tu každého pozná, prídem do podniku a z každej strany sa niekto ozve, je to tu také rodinnejšie,“ uzavrela.

Jana Pisarčíková