Našli drevené zvieratká a užili si Zážitkové soboty

Našli drevené zvieratká a užili si Zážitkové soboty

Mestská informačná kancelária (MIK) odštartovala letný program pre deti i dospelých vo veľkom štýle. Objavili tajomstvá drevených zvieratiek na Kvetnici, zapotili sa pri Cyklostredách a zabavili sa na Zážitkových sobotách.

Vlk, medveď, diviak, sova, slimák, či ryby. Už viac ako deväť mesiacov mestské lesy na Kvetnici zdobia osadené drevorezby v podobe zvieratiek. Práve po ich stopách sa vybrali popradské triedne kolektívy. Do súťaže s názvom Tajomstvá drevených zvieratiek na Kvetnici sa ich z popradských škôl i škôlok zapojilo viac ako osemdesiat. „Deti mali za úlohu rozdeliť si výletné trasy ku jednotlivým drevorezbám na Kvetnici, pričom každá z nich ukrývala slovíčko. Zo slov v správnom poradí potom do súťažného letáčika zapísali vylúštené heslo a letáčik odovzdali v MIK,“ vysvetlila pravidlá súťaže Lucia Pitoňáková, riaditeľka MIK Poprad. Salamandru a žabu deťom dokonca pomohli nájsť počas sprevádzaného výletu. „Všetci účastníci boli nadšení krásou prírodných zákutí na Kvetnici,“ dodala Pitoňáková. Výhru v podobe darčekov od mesta Poprad, poukazy na zmrzlinu, balík sladkostí, sprevádzanie od MIK i rozprávkové premietanie v kine Tatran si užilo šesť víťazných kolektívov.

Zábava na Tancuľke

Hneď prvú júlovú sobotu na Tancuľke MIK spolu s Centrom voľného času zahájili prázdniny Hravým popoludním. Odštartovali Zážitkové soboty, počas ktorých môžu deti zbierať pečiatky do zážitkových preukazov a získať odmeny. Počasie síce poslúchať nechcelo, no aktivity v lese si aj napriek tomu prišli užiť desiatky detí so svojimi rodičmi. Maľovalo sa na tvár, jazdilo na poníkovi. Predposlednú júlovú sobotu zase priamo na námestí dali návštevníci Zážitkových sobôt šancu tancu. Spoločne si zakrepčili spolu s folklórnymi súbormi Letnička Vagonár. „Zážitkové soboty budú pokračovať aj naďalej. 13. augusta je pripravený program s názvom Popradská patrola. V Aréne Poprad sa predvedú všetky záchranné zložky. 27. augusta bude Nočný beh, na ktorom budú môcť deti získať diplom i poslednú pečiatku do Zážitkového preukazu. Do zlosovania stačí priniesť preukaz s aspoň 4 pečiatkami a za 7 a viac pečiatok získajú deti v septembri odmenu,“ upresnila Pitoňáková.

Poriadne sa zapotili

Krásy cyklistických chodníkov a trás spoznávali nadšenci bicyklov spolu s pracovníkom MIK Rastislavom Hudecom, ktorý je nadšencom rekreačnej cyklistiky a trasy z mesta Poprad má prejazdené. Prvá trasa cyklostried viedla cez Spišskú Teplicu do Lopušnej doliny, druhá cez Gánovce a Hozelec smerom na Úsvit a naspäť do Stráž pod Tatrami. Počas celého leta MIK Poprad vykonáva aj sprevádzané prehliadky rôzneho druhu, a tiež návštevu kostola sv. Egídia s možnosťou výstupu na vežu. „Celkovo v úvode letnej sezóny využilo sprievodcovské služby na námestí 153 osôb, prevažne išlo o školské kolektívy,“ uzavrela riaditeľka MIK Poprad.

Jana Pisarčíková