Monika Naštická: Popradčania najradšej čítajú detektívne romány

Monika Naštická: Popradčania najradšej čítajú detektívne romány

Marec sa ako Mesiac knihy oslavuje už desiatky rokov. Vyhlásili ho na počesť Mateja Hrebendu Hačavského. Bol známy ako šíriteľ slovenskej a českej literatúry. Aj napriek tomu, že bol slepý, nebránilo mu to v jeho vášni – v zbieraní kníh. Posledný týždeň v mesiaci patrí Týždňu slovenských knižníc. Vybrali sme sa do tej Podtatranskej, aby sme zistili, aké publikácie si Popradčania najradšej požičiavajú a aké novinky pre nich knižnica chystá.

Návštevnosť viac ako 51-tisíc, viac ako 134-tisíc výpožičiek, či zaevidovanie vyše 5 400 nových kníh. To je len zlomok z čísel, ktoré vystihujú uplynulý rok v Podtatranskej knižnici. „Rok 2021 bol v číselných ukazovateľoch lepší ako 2020. Strach z pandémie u ľudí ustúpil do úzadia. Taktiež sme nemali zatvorenú knižnicu až toľko dní. Návštevnosť teda mierne stúpa, no stále budeme bojovať, kým sa dostaneme na čísla spred roka 2020,“ povedala Monika Naštická, riaditeľka Podtatranskej knižnice.

Regály vystriedal detský nábytok

Ako prezradila, detské oddelenie v knižnici na sídlisku Západ prechádza veľkými zmenami. Cieľom je, aby deti v jej priestoroch strávili viac času. „Chceli sme, aby detské oddelenie vyzeralo naozaj ako detské a aby deti, ktoré prídu do knižnice si nielen vybrali knihu a odišli, ale aby v našich priestoroch aj pobudli. Snažili sme sa myslieť na rôzne vekové kategórie tak, aby aj tie najmenšie detičky prišli s rodičmi a strávili čas v takom akoby detskom „kútiku“.

Pre staršie detičky sme vytvorili časť, kde si môžu zahrať spoločenské hry, či napísať spoločne domáce úlohy. Radi by sme tým potvrdili, že deti nezískavajú informácie iba z internetu, ale že im pomáha aj knižničný fond,“ vysvetlila riaditeľka. V priestoroch detského oddelenia pribudlo aj akvárium a obyčajné knižničné regály vystriedal detský nábytok. „Chceme, aby si tu stáli čitatelia doniesli aj ďalších svojich priateľov. A tiež aby sa tu stretávali aj mladé rodinky. Nemáme tendenciu venovať sa len predškolákom a školákom,“ dodala.

Návratový box

V knižnici za uplynulý rok zaregistrovali 5 168 čitateľov, čo je viac ako desať percent z počtu obyvateľov Popradu. Zrealizovali 294 podujatí. „Zapojili sme sa aj do projektu, ktorý sa týka vybavenia knižnice, aby sme mohli poskytovať naše služby aj v prípade, ak by sa pandemická situácia opäť zhoršila. Ide o takzvaný rezervný alebo návratový box. Objednávky sa budú môcť vyberať priamo zo skriniek,“ povedala Naštická.

Fantasy a detektívne romány

Každému lahodí iný literárny žáner. Dnešná mládež si podľa slov riaditeľky najradšej vypožičiava fantasy knihy. „Prípadne knihy, ktoré súvisia s počítačovými hrami.“ Dospelým na nôtu aktuálne najviac hrajú detektívne romány. „Čo je ale pozitívne, veľa ľudí číta hlavne slovenských autorov, ktorí sa venujú rôznej tematike. Na ich knihy sú dokonca aj rezervácie na výpožičku,“ hovorí.

Jana Pisarčíková

Zoznam najpožičiavanejších kníh roku 2021

Najpožičiavanejšími autormi roka boli: Emily D. Beňová, Táňa Keleová-Vasilková, Mária Hamzová, Dominik Dán, Hana Repová, Jana Pronská.