Karasčatá získali zlaté pásma

Karasčatá získali zlaté pásma

Modrý svet očami umenia. To je názov online súťaže, do ktorej sa zapojili žiaci Základnej umeleckej školy, Spojená škola ul. Letná. Nakrútili videá so svojimi speváckymi výkonmi a vo svojich kategóriách získali zlaté pásma.

Každý jeden z nich spieva už od malička. Miško Lipták (9 rokov), Aurora Torozi (11 rokov) a Zuzana Skoncová (16 rokov) sa pod vedením svojej pani učiteľky Moniky Karasovej zapojili do celoslovenskej súťaže. „Išlo o multižánrovú súťaž, čo znamená, že sa súťažilo v rôznych kategóriách. Modrý svet očami umenia organizuje Súkromná umelecká škola z Bardejova. Boli sme vďační za to, že sme sa mohli zapojiť,“ hovorí učiteľka Monika Karasová.

Najprv tréning, potom „ostrá“

Každý z mladých spevákov teda nahral jednu súťažnú pieseň, ktorú podporili aj videom. „Zuzka je najstaršia. Je už takou samostatnou jednotkou, takže si spev nahrávala sama. S tými mladšími sme to nahrávali u nás doma,“ vysvetľuje Karasová. „Najprv sme si všetko natrénovali na hodinách, a potom sme to nahrali na kameru, upravili video a posielali,“ dodáva. Spolu s výsledkami prišiel aj veľký dôvod na radosť. „Všetci traja získali zlaté pásma. Veľmi sme sa z toho tešili. Pre učiteľa je najväčšou odmenou, keď vidí, že jeho práca stála za to a výsledky sa dostavili,“ zhodnotila Karasová.

Spevákov ocenenie potešilo

Radosť neskrývali ani traja mladí speváci. Zuzka Skoncová so spevom začala v druhom ročníku na základnej škole. Dnes je druháčkou na strednej. Do súťaže sa prihlásila s pesničkou od Mandy Moore s názvom I see the light, ktorú môžete poznať aj z rozprávky Na vlásku. Ako prezradila učiteľka, Zuzka si všetko nahrávala sama. Keď získala zlaté pásmo, bola veľmi rada. „Boli to samozrejme dobré pocity. Bola som veľmi rada, že niekto ocenil niečo, čo som urobila sama,“ povedala. Aurora Torozi sa spevu venuje už od prvého ročníka základnej školy.

Do súťaže sa prihlásila s českou pesničkou Co zbýva nám. „Bola som veľmi rada, že som získala zlaté pásmo. Bolo tam aj dosť iných dobrých detí a myslela som si, že sa mi to nemusí podariť,“ hovorí. Najmladší džentlmen z partie spevákov je Miško Lipták. Spevu sa venuje štyri roky. Pre Miška to bola prvá súťaž a hneď aj s úspechom. „Naspieval som pesničku Demikát zo Zlatej brány a bol som veľmi nadšený, keď som vyhral,“ zhodnotil.

Najmä populárne piesne

Ako prezradila učiteľka Karasová, o spev je v Poprade veľký záujem. „Detičky chodia už od šiestich rokov a máme už aj stredoškolákov. Veľmi radi spievajú,“ povedala. Prím držia populárne piesne. „Majú ich radšej ako ľudovky. Tie berú ako povinnú jazdu tak raz do mesiaca,“ usmiala sa. Aj mladým spevákom a ich učiteľom hlavy trošku zamotali online hodiny. „Bolo to ťažšie. Ja deťom často potrebujem veci vysvetliť aj inak, občas im chytiť bradu a podobne a cez počítač sa to nedalo. Bolo to náročné,“ vysvetľuje.

S učiteľkou súhlasila aj Aurora. „Online hodiny som zvládala horšie ako keď sme v škole. Niekedy nám to pri prenose sekalo. Je lepšie, keď sa vidíme a pani učiteľka nás môže opraviť,“ reaguje Aurora. Taktiež Zuzane sa online hodiny menej pozdávali. „Bolo to určite ťažšie. Keďže bývame v bytovke, mala som obavy, že budem rušiť susedov. Nemala som taký priestor, aby som si mohla z plných pľúc zaspievať,“ hovorí Zuzana.

Nahrali cédečko

V snahe dať deťom nejaký impulz si teda pani učiteľka vymyslela menšiu fintu. Na konci školského roka spoločne nahrali cédečko. „Chceli sme ich motivovať, aby sa snažili. Nemali sme koncerty, súťaže, nič naživo. Bol to darček i odmena za to, že sa snažia. Každý žiak má na cédečku jednu pieseň. Nahrávanie bolo pre decká náročné. Niektoré sa aj dve a pol hodinky potrápili, aby to bolo dobré technicky a aby to malo aj správny výraz. Spievali detské piesne, starší už aj piesne o láske. Myslím, že deti aj rodičov sme potešili,“ uzavrela Karasová.

© Jana Pisarčíková