Vo štvorici v diere v ľade

Vo štvorici v diere v ľade

Vedeli ste, že už pri tridsať sekundovom sprchovaní sa studenou vodou znižujete svoju chorobnosť o takmer tridsať percent? Liečenie chladom už oddávna patrí k najstarším lekárskym ošetreniam. Prvá zmienka o studenej terapii pochádza údajne z rokov 3 500 pred n. l. Dokazuje to vraj najstarší lekársky text napísaný na papyruse. Dnes sa otužovanie stalo akýmsi moderným spôsobom, ako si udržať zdravé telo i myseľ.

Už sa vám to stalo? Prechádzate sa v zime okolo jazera, či iných vodných plôch a vidíte partiu ľudí ako si v pohode hovie v ľadovej vode. Zimomriavky po tele mnohým z nás prechádzajú už iba pri takejto predstave. Oni ale tvrdia, že stačí nabrať odvahu, vhodných „parťákov“, nájsť vhodné miesto, jednoducho to skúsiť a vraj si to zamilujete. Otužovanie.

Nielen na podporu imunity

Za jeden z najväčších benefitov pri otužovaní sa jednoznačne považuje zlepšenie imunity. V prvom rade ale ide o schopnosť lepšie sa vyrovnať s chladom, zimou a zlým počasím. V dôsledku toho ľudia môžu nosiť ľahšie oblečenie, menej vrstiev, vyradiť šály, rukavice a niektorí aj čiapky. Dôsledkom je aj menšia náchylnosť na prechladnutie, zníženie frekvencie ochorení dýchacích ciest počas celého roka a aj ich kratšie trvanie. V posledných rokoch zažíva táto aktivita poriadny boom. Holduje jej aj partia štyroch nadšencov z Popradu.

Sme ako vo štvorici po opici.“ Začala so smiechom opisovať skupinku otužilcov Iveta Zavacká z Matejoviec. „Z našej štvorčlennej partie, či skôr rodiny, som tá, ktorá sa k nim pridala ako posledná,“ hovorí. Za všetko môže deň, kedy sa rozhodla, že pôjde priateľom vyhotoviť pár fotografií. Nakoniec ju ukecali a v ľadovej vode skončila aj ona. „Odborníci by sa asi chytali za hlavy. Nepripravovala som sa rok na to, aby som vliezla do vody. Jednoducho som tam vošla. Pamätám si, že v tom čase som tam nevydržala ani sedieť. To bolo naozaj o tom, že som skočila a vyskočila,“ vysvetľuje.

Keď voda páli …

Ako Iveta dodala, vliezť do studenej vody je napriek všetkému neopísateľný pocit. „Tie prvé sekundy veľmi nevnímate, lebo v tej chvíli premýšľate, či to máte predýchať, alebo radšej utiecť. Tá voda je síce studená a doslova až páli, ale po pár sekundách príde chvíľa, v ktorej nastane zmes všetkých možných pocitov dohromady. My sme taká šialená partia. Prídeme, vojdeme a užívame si to. Veľakrát stretneme iné partie, ktoré pri tom doslova meditujú, my sa prevažne smejeme. Jednoducho preto, lebo nám to robí radosť. Samozrejme, vďaka tomu robíme niečo aj pre naše telo,“ hovorí.

Čistič hlavy

Iveta je vo všeobecnosti žena činu. Ako povedala, už niekoľko rokov žije pre hasičov. Venuje sa rôznym behom a nezľakne sa ani Spartan Race. „Mám rada náročné aktivity. Často sa smejem, že práve kvôli tomu snáď nie som ani žena.“ Otužovanie podľa jej slov nielenže podporuje imunitu, ale prospieva aj psychike. „Každý máme svoje bolesti tela, je to prirodzené, ide to aj s vekom. V našej partii všetci fyzicky pracujeme, veľa športujeme. Pri otužovaní sú benefity citeľné. A bonus navyše. Čistí to výborne hlavu. A keď narazíte na ľudí, ktorí sú rovnako nastavení ako vy, viac vám to snáď už ani dať nemôže,“ dodáva.

Korčuliari ich v láske nemajú

Ivetina partia sa zvykne otužovať minimálne trikrát do týždňa. Aj napriek tomu, že sa otužovanie v posledných rokoch „preslávilo“, ešte stále sa vraj často stretávajú s nepochopením okolia. „Zažívame aj také chvíle, keď sa konečne presekáte ľadom, aby ste si trošičku vody ukradli, a v tom prídu korčuliari, ktorí nám vynadajú, že im ničíme ľad. Okolie to nie vždy chápe. Stáva sa, že vyjdete z vody a príde otázka: „si normálna, veď je zima!,“ smeje sa Iveta. Najchladnejšia voda, ktorú doposiaľ okúsila, mala iba dva stupne. A čo by odporučila ľuďom, ktorí by chceli otužovanie vyskúšať? „Z odbornej stránky som asi najmenej povolaná. Ale z ľudskej stránky – jednoducho to skúste. Buď vás to osloví alebo neosloví. Jednoznačne ale pri tom prekonáte samých seba,“ uzavrela.

© Jana Pisarčíková

Ako začať s otužovaním?

Podľa viacerých odborníkov je pri otužovaní potrebné postupné zoznamovanie sa s chladom. Na to je najideálnejším miestom práve kúpeľňa každého z nás. Telo si na chlad najlepšie zvyká studenou sprchou. Taktiež pomáhajú aj outdoorové športy, počas dňa sa chrániť tenším oblečením v dvoch až troch vrstvách, znižovať teplotu v izbách, v ktorých sa najviac zdržiavame.

Kedy začať?

S otužovaním je najlepšie začínať na jar, presnejšie na prelome marca a apríla. Nielen teplota vody, ale aj vzduchu je v tom čase únosná. Voda ešte navyše nie je tak nahriata ako v letných mesiacoch. Aj keď zvládnete pobyt vo vode v tomto období, odborníci neodporúčajú hneď s príchodom jesene a neskôr zimy okamžite do vody vhupnúť. Najprv sa treba ovlažovať, oblievať, neskôr skúsiť váľanie, či obsypávanie v snehu. Prvé otužovanie von odporúčajú odborníci vykonať pod dohľadom inštruktora, alebo v skupine skúsených otužilcov.