Ozdoby na stromček si sama uháčkuje

Ozdoby na stromček si sama uháčkuje

Keď sa väčšina z nás chystá ozdobiť vianočný stromček, jednoducho si vytiahne krabice s ozdobami a pustí sa do toho. Popradčanka Eva Švecová ale musí na to myslieť skôr. Dva dni jej totiž trvá len to, kým ozdoby, ktoré si sama vyrába, dostanú naspäť svoj tvar i farbu. Musí ich totiž najprv naškrobiť.

Už ako mladé dievča nemohla odtrhnúť oči od všetkých vecí, ktoré boli háčkované. Ešte dnes v jej byte na stole iný než háčkovaný obrus nenájdete. K tejto záľube ju priviedla jej mama a vždy pred Vianocami sa snaží vyrobiť háčkované ozdoby nielen pre seba, ale aj pre celú svoju rodinu či známych. „Bola som ešte veľmi mladá, keď som sa háčkovaniu začala venovať. Moja mama rada háčkovala a bola to práve ona, ktorá ma naučila takzvanú retiazku. Ak ovládate tú, dokážete uháčkovať takmer všetko. Ukazovala mi, ako mám vyrobiť krátky či dlhý stĺpik. Veľmi sa mi to páčilo,“ spomína si Eva. „Mám veľmi rada všetky ručné práce, od štrikovania až po vyšívanie a keď niečo vidím niekde, musím sa pri tom pristaviť. Jediné, k čomu som ani nepričuchla, je paličkovanie.“

Len háčkované ozdoby

Keď prišiel manžel, deti, práca či životné strasti, načas svoju záľubu odložila bokom. Keď roky utiekli, vrátila sa k nej naspäť. Od plaviek a šiat prešla aj k výrobe vianočných ozdôb. „Vyrobila som zvončeky malé i väčšie, šišku, dokonca aj vianočné gule či anjelikov. Väčšinou zvyknem stromček dozdobiť aj klasickými, kúpenými ozdobami, ale mala som už aj stromček, na ktorom viseli iba háčkované ozdoby. Vlastnoručne vyrobené ozdoby visiace na stromčeku ma napĺňajú veľkou radosťou,“ hovorí.

Jeden anjelik, jeden deň

Ak by ste sa rozhodli uháčkovať si niečo podobné, okrem netrasúcich sa rúk to bude chcieť aj dávku trpezlivosti. „Jedného malého anjelika zvyknem vyrábať jeden celý deň. Chce to svoj čas, kým to človek obháčkuje, následne to musí oprať, naškrobiť, vytiahnuť, nechať to vyschnúť a potom výrobok opäť natiahnuť tak, aby si pekne držal svoj tvar. Ja som sa naučila taký finálny trik – na záver anjelika zastriekam priesvitným lakom, pretože potom to pekne drží.“ Svoje remeslo sa pani Eva snažila odovzdať aj svojim vnúčatám.

Ako povedala, skúšali to všetky dievčatá, ale ani jedna neháčkuje. „Človeku sa to musí veľmi páčiť, musí veľmi chcieť niečo podobné vyrobiť a potom to ide.“ Dnes už pani Eve žiadne predlohy netreba. Stačí sa jej pozrieť na obrázok a hneď ho dokáže zhmotniť do rôznych podôb. „Najväčší vianočný anjel, ktorého som uháčkovala, bol vysoký asi 40 centimetrov a vyrábala som ho približne jeden týždeň. Ak človek chce, časom sa všetkému priučí,“ uzavrela.

© Janka Pisarčíková