Drevené ozdoby s nádychom nostalgie

Drevené ozdoby s nádychom nostalgie

Kedysi sa vianočné stromčeky zdobili skromne. Ľudia sa snažili ako dekoráciu využiť to, čo mali doma. Usušili plátky jabĺčka, prevliekli cez nich šnúrku a zavesili ich na stromček. Používali aj oriešky, slamené ozdoby či stužky. Vo viacerých domácnostiach je cítiť návrat k dávnym tradíciám. Aj to bol dôvod, prečo sa Popradčan Marián Sýkora pustil práve do výroby prírodných drevených ozdôb.

Drevené vianočné ozdoby rozhodne nepatria len do minulosti. Zavesené na vianočnom stromčeku môžu v človeku vyvolať nostalgické spomienky na detstvo, a tiež na obdobie, kedy naše vianočné stromčeky boli menej trblietavé a o čosi skromnejšie. Marián Sýkora pracuje ako IT-čkár. Nápad vyrábať drevené ozdoby v jeho hlave skrsol pred piatimi rokmi. „Som technický typ človeka. Doma staviam rôzne stroje, kúpim ich, opravím. Keď sme s bratom doma postavili CNC frézu, chcel som vyskúšať niečo, čo by som vedel vyrobiť. Najprv vznikol nápad, že vyrobíme drevené ozdobné sánky. Ozdobili sme ich čačinou. A začal som ich rozdávať na Vianoce známym ako taký darček. A takto vznikol celý ten nápad. Sánok sme vyrobili možno tisíc až tisícpäťsto a rozposielali ich po celom Slovensku. Vyrábali sme ich dokonca aj po nociach,“ spomína si.

Návrat k starej dobe

Od sánok prešiel Marián k rôznym iným dekoračným ozdobám, akými sú anjeliky, gule s menami, domčeky, svietniky. „Všetko sa to vracia k tej starej dobe, ktorú som ja prežíval. Na stromčekoch boli napr. čokoládové figúrky a vlastne všetko ostatné tvorili len drevené alebo sklenené ozdoby,“ vysvetľuje. K výrobe Mariána inšpirovala aj kamarátka Vierka Švirlochová. „Chcela odo mňa, aby som jej vyrobil zápich na tortu pre syna. Doteraz spolupracujeme. Stále mi pošle nejaký nápad, či viem to a hento vyrobiť a ja to vyrobím.“

Vypálené z topoľovej preglejky

Jednu ozdobu vyrábal Marián zo začiatku aj dve hodiny. „Teraz, keď už viem ako na to, tak mi stačí pol hodinka,“ dopĺňa. Na začiatku všetkého vždy stojí návrh. „Keď ho už mám, prekreslím ho do čiar. Následne to dáme do stroja, ktorý to presne podľa čiar dokáže vyrezať. Ak chceme, aby ozdoba bola napríklad farebná, strieka sa buď vodnými lakmi alebo sa ručne maľuje a následne vznikne celkový efekt. Úplne najdlhšie trvá práve to vypaľovanie. Vypaľuje sa to z drevenej topoľovej preglejky alebo z hrubšieho materiálu,“ opisuje.

Hlavne presne

Veľmi dôležitá pri výrobe drevenej vianočnej ozdoby je precíznosť. „Veľký pozor treba dávať, keď sa to prekresľuje, čiary sa musia vyštikávať. Keď sa to zle odreže, vznikne potom kaz a môže sa stať, že celý stred vypadne niekam preč. Musí to mať svoje spoje, aby to držalo pokope,“ dodáva.

Vytrhnutie z reality

Ako Marián povedal na záver, výroba drevených ozdôb je pre neho skvelým relaxom. „Človek celé dni sedí pri počítači a len do neho ťuká. Nerobím z tejto výroby žiadny biznis. Doslova som len hľadal odreagovanie popri práci,“ uzavrel.

© Jana Pisarčíková