Prácu zdravotnej sestry ocenili Bielym srdcom

Prácu zdravotnej sestry ocenili Bielym srdcom

Prestížnu cenu Biele srdce v kategórii Sestra v praxi, ktorá sa udeľuje sestrám za starostlivosť, vedomosť a humanitu, dostala aj sestra z Popradu. Popradčanka Jana Sedláková pracuje v súkromnej očnej klinike a mnohí si ju pamätajú aj ako bojovníčku za práva zdravotných sestier z jesene 2015, kedy jej kolegyne z celého Slovenska podávali hromadné výpovede. Ocenenie ju potešilo a zahrialo pri srdci. Vďaka nemu dostala pozvanie aj do prezidentského paláca.

Malé dievčatká si väčšinou svoje bábiky zvyknú obliekať do krásnych šiat a vkladať do detských kočiarov. Jana Sedláková ich už v tom skorom veku operovala. Vyrastala v lekárskej rodine a to má asi aj v krvi. „Vždy som mala vzťah k zdravotníctvu. Nikdy mi neprekážalo vidieť, keď sa niekto porezal, hneď som mu pomohla a ošetrila,“ hovorí.

Interné odbory nie sú jej hobby

Ako sama hovorí, vždy ju fascinovala práca na operačnej sále, operačné výkony. Túžila sa stať inštrumentárkou. „Na sály som sa po škole nedostala, ale ponúkli mi prácu na ORL a bola som veľmi rada, lebo aj to bol chirurgický obor. Tam som pracovala 4  roky, až kým som neodišla na materskú dovolenku.“ Po návrate do práce jeden rok strávila na internom oddelení. Veľmi rýchlo prišla na to, že interné odbory nie sú jej hobby. A  ako sa hovorí, ak človek svoju prácu nemiluje, nezabehne tú ďalšiu „míľu navyše.“ „Túžila som sa dostať na očné oddelenie a  hlavne na operačnú sálu, čo sa mi aj podarilo. Týmto sa mi splnil sen a moja práca sa mi stala koníčkom. Počas 27 rokov som prešla celou oftalmológiou,“ hovorí. Dnes pracuje na očnej klinike v Poprade.

Myslela na rodinu

Koncom septembra Jane Sedlákovej Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek udelila ocenenie Biele srdce v kategórii Sestra v praxi. Popradčanku na toto ocenenie nominovali kolegyne zo Sekcie sestier pracujúcich v  oftalmológii. „Bola som veľmi prekvapená, že z toľkých sestier si vybrali aj mňa, ale veľmi ma to potešilo a zohrialo pri srdiečku.“ Samotné preberanie ocenenia v Senci si podľa jej slov až tak veľmi nepamätá. „Bola som v riadnom strese, dokonca som ani nevnímala to, čo o mne hovorili, ale bol to krásny a radostný pocit stáť na pódiu.

Hlavou mi v  tej chvíli preletela myšlienka na moju rodinu. Vravela som si, škoda, že tu nie je so mnou, lebo je to aj ich zásluha, keďže veľa času som sa venovala profesii na úkor rodiny.“ Ocenenie podľa jej slov získala nielen za angažovanosť pri výpovediach sestier v roku 2015, ale aj za aktívnu prednáškovú účasť na všetkých oftalmologických konferenciách sestier. Od roku 2014 je tiež predsedníčkou Sekcie sestier pracujúcich v oftalmológii, kde háji práva a záujmy kolegýň pracujúcich v  tomto odbore. „S tímom odborníkov sa nám po dlhých 19 rokoch podarilo obnoviť na SZU v Bratislave certifikačné štúdium „Ortoptiky a pleoptiky.“

Prijatie v prezidentskom paláci

Ako to už zvyčajne býva, takéto významné ocenenie prinieslo so sebou aj rad spoločenských udalostí. „Netušila som, čo za tým všetkým bude, aké pozvania a  rozhovory ma budú čakať,“ vysvetľuje. Jedno pozvanie prišlo dokonca aj z prezidentského paláca. „Bolo to úžasné, nezabudnuteľný pocit. Stojíte v krásnej žiarivej miestnosti pred zástavami a znakom Slovenskej republiky, začne hrať hymna, otvoria sa dvere a prichádza pani prezidentka. Zažijete zvláštny pocit, ale cítite aj veľký rešpekt. Po oficiálnej časti pani prezidentka prišla k nám a začala sa s nami rozprávať tak, akoby bola jedna z  nás. Bolo to veľmi príjemné stretnutie,“ hovorí.

Krásne, atraktívne a psychicky náročné

Práca sestry pre ňu nie je povolaním, ale poslaním. „Je to krásne, atraktívne, zaujímavé, ale aj psychicky a fyzicky náročné, zodpovedné zamestnanie, ktoré si vyžaduje teoretické vedomosti, praktické zručnosti, rýchle rozhodovanie, koncentráciu, pozornosť a tímovú spoluprácu,“ vyratúva. Sestra svojím vzdelaním, správaním a postojmi vo veľkej miere ovplyvňuje aj pracovnú pohodu a  je plnohodnotným členom tímu pracujúceho pre zdravie pacienta. „Moja práca je mojím koníčkom. A čo mi prináša do života? Ten úžasný pocit, že som užitočná a  potrebná. Mám veľkú radosť, keď vidím spokojného pacienta, napr. detičky prichádzajúce s  malou dušičkou a hocikedy aj so slzami v očkách a odchádzajúce s radostným úsmevom na tvári.“

Úprimnosť k pacientom

Biele srdce je naozaj významným ocenením pre sestry. Ako ocenená pani sestrička vysvetlila, svoju prácu musia vykonávať srdcom. „Zdravotná sestra by tiež mala byť úprimná k pacientom, zodpovedná a svedomitá, tolerantná, skromná a  pokorná, mala by sa vedieť vcítiť do situácie pacienta, ale aj lekára a byť nápomocná. Všetky osobné problémy a starosti musí nechať za dverami domu a v práci vytvárať príjemné, pozitívne prostredie, aj keď je to niekedy dosť náročné,“ uzavrela. Cena Biele srdce je symbolom starostlivosti, poznania a ľudskosti.

Tento celosvetový symbol sestier bol oficiálne uvedený v roku 1999 pri príležitosti 100. výročia založenia Medzinárodnej rady sestier. Tvar srdca je prejavom humánnej komunikácie a pomoci a súčasne miestom, odkiaľ pramení kvalita ošetrovateľskej starostlivosti. Biela farba srdca symbolizuje prelínanie sa všetkých farieb na svete tak, ako sestra prijíma všetkých ľudí bez rozdielu.

© Jana Pisarčíková