Matejovčan pred panelákom vysadil kvety

Matejovčan pred panelákom vysadil kvety

Má iba 24 rokov a nielen pre seba, ale aj pre svojich susedov vytvoril predzáhradku, ktorú im mnohí obyvatelia bytových domov môžu závidieť. Nikolas Gadži svoje detstvo trávil v rodinnom dome. Po návšteve u svojho kamaráta si povedal, že aj pri paneláku sa dá vytvoriť niečo krásne.

Niekto má výhovorky, niekto zase výsledky. Nikolasovi Gadžimu z Matejoviec učarovali kvety. Vyhrnul si teda rukávy a pustil sa do práce. Nakúpil črepníky, priesady, ozdoby, a to všetko iba preto, že chcel sebe i svojim susedom skrášliť okolie. Priamo popri paneláku vysadil okrasnú záhradku. Síce nie je široká, no hrá všetkými farbami a nejednému okoloidúcemu určite ukradne pozornosť. „Napadlo mi to, keď som bol na návšteve u jedného z kamarátov. Ten mal vysadený veľmi pekný záhon. Inšpirovalo ma to a povedal som si, že predsa aj okolo bytovky si človek vie urobiť pekné prostredie,“ hovorí Nikolas.

Všetko platil zo svojho vrecka

Ruže, slnečnice, ibišteky, gladioly i rôzne trvalky a letničky. Všetko si nakúpil z vlastných peňazí. Aj susedom sa jeho nápad skultúrniť prostredie okolo bytového domu veľmi páčil. „Susedia si to pochvaľujú, len rovnako ako aj ja, majú obavy z toho, či mi to iní ľudia nezničia.“ Pri okne si teda neustále strieda „šichty“. „Veľmi často sedím pri okne a strážim si to tu vo dne aj v noci, pretože mi tu chodia kradnúť. A predsa nestálo to jedno euro.“

Kvety sú jeho všetko

Ako prezradil, kedysi pracoval v Bratislave v záhradkárstve. „Kvety sú moje všetko. Mal som aj viac doplnkov, ale stačilo, že som dva týždne nebol doma a po návrate som si záhradku nespoznal. Veľa vecí mi odtiaľto pomizlo, a preto mám už teraz napríklad trpaslíka iba vnútri,“ hovorí. Napriek tomu by pri svojej záľube rád zotrval i naďalej a predzáhradku ešte rozšíril. „Určite by som chcel pokračovať,“ uzavrel.

© Jana Pisarčíková

Foto: Mesto Poprad