Eva Čapková – Školské lavice vymenila za hodvábne šatky

Eva Čapková – Školské lavice vymenila za hodvábne šatky

Na strednej i vysokej škole sa venovala športu. K Fly joge ju priviedli zdravotné problémy po pôrodoch. V tom čase diskomfort a bolesti boli jej každodennou ťažobou. Nielen fyzickou, ale aj psychickou. Pustila sa do hľadania antigravitačných cvičení. Stojky, sviečky, operácia, tabletky, ba ani trakčné ležadlo nepomáhali tak, ako by chcela. Keď prvýkrát skúsila cvičenie na závesných šatkách, začala naplno žiť vo svete Fly jogy. Popradčanka Eva Čapková z Fly Studia Poprad zasväcuje ľudí do tajov cvičenia na závesných šatkách. 

Môžete visieť dole hlavou a pritom si precvičiť pomaly každý sval v tele. Vo svete je čoraz populárnejšie cvičenie v závesných šatkách takzvaná Fly joga.  Mnohé zdroje uvádzajú, že prvé zmienky o tomto druhu cvičenia pochádzajú z Ameriky, no k nám na Slovensko sa vraj dostalo z Talianska, kde je veľmi trendy. Eva Čapková si ho obľúbila už hneď po prvej lekcii. „Pocit, ktorý som mala pri a po cvičení naplnil moje potreby cítiť sa konečne dobre, sviežo, zdravšie,“ hovorí. 

Keď je práca poslaním 

Túžba raz odovzdať svoje praktické i teoretické informácie dospelým a deťom ju viedla k rozhodnutiu popri cvičení sa aj vzdelávať. „Po materskej dovolenke som svoje  pôvodné zamestnanie učiteľky tak trochu „preniesla“ do štúdia a lavice vymenila za hodvábne šatky, v ktorých deti sedia, ležia, no hlavne cvičia a stala som sa inštruktorkou. Môj sen sa naplnil,“ opisuje. Inštruktor Fly jogy musí byť certifikovaný. Ak sa venuje práci s deťmi, veľkou výhodou je aj pedagogické vzdelanie.

„No najdôležitejším certifikátom je milý úsmev, nekončiaca trpezlivosť, cvičiteľka, ktorá je šťastná pri práci a to ju napĺňa duševne a fyzicky,“ vysvetľuje. Pri Fly joge Evu oslovila veľká možnosť kreativity a tvorby. To, čo ju napĺňa, dnes s radosťou odovzdáva deťom. „Mojím poslaním je, že viem ľuďom popri cvičení Fly jogy dopriať fyzickú i psychickú pohodu,“ dodáva. 

Slzy po cvičení 

Pohybovať sa v 3D s nekonečnými možnosťami. Je to náročné, no vzrušujúce. Asi tak by sa cvičenie Fly jogy dalo charakterizovať. „Ide o moderný, komplexný, cvičebný systém, ktorý z klasickej jogy prevzal princíp niektorých pozícií z pilatesu a gymnastiky, ale aj z baletu a vytvoril tak cvičenie, ktoré je vhodné pre široké spektrum cvičencov,“ povedala. Fly joga je teda vhodná pre všetky vekové kategórie, bez akýchkoľvek výkonnostných obmedzení. Nejde iba o „hojdanie sa“ v šatkách. Cvičenie vie podľa slov Evy spustiť proces regenerácie celého organizmu, postupne zmierňuje zdravotné problémy a telo zbavuje bolesti.

„Benefitov, ktoré cvičenie má je veľa. Má pozitívny účinok pre ľudí s bolesťami chrbtice, zvyšuje pohyblivosť i flexibilitu, dodáva energiu, je vynikajúcim prostriedkom na boj s únavou, redukuje nadváhu, spevňuje svaly, zlepšuje postavu. Podporuje srdcovú činnosť, krvný obeh, podporuje trávenie a činnosť čriev, posilňuje svaly, kosti, väzivo – je prevenciou pred osteoporózou, harmonizuje činnosť endokrinného systém a stimuluje produkciu endorfínov v mozgu vyvolávajúci pocit dobrej nálady, uvoľňuje napätie – svalové aj emocionálne,“ vyratúva.

Ako Eva prezradila, často sa stáva, že keď sa hodina skončí a ženy oddychujú v šatkách, endorfíny vyvolajú aj slzy. „Je to ich čas kedy necvičia, počúvajú hudbu a mysľou im prechádzajú kadejaké myšlienky. Vtedy nachádzajú akoby svoju duševnú rovnováhu, a potom sa buď usmievajú alebo úsmev sprevádzajú slzy,“ dodáva. Hodvábne šatky učarovali aj deťom. Aj tie si na konci hodiny doprajú relax. „Hojdáme ich, čítame im rozprávky, či rozprávame príbehy. Dostávajú sa do úplnej pohody a nachádzajú svoj vnútorný balans.“

Siete sú certifikované 

Fly joga je funkčný tréning, na ktorom sa pracuje s vlastnou váhou tela s pomocou špeciálnej elastickej siete. Toho, že by sa sieť utrhla aj s „cvičencom na palube“ sa Eva nebojí. „Siete sú vyrobené z vysoko kvalitnej tkaniny. Sú z materiálov, ktoré si aj pri častom používaní udržujú stálosť tvaru. Sieť pruží do šírky a je pevná v smere zaťaženia. Všetky siete sú taktiež certifikované. Majú nosnosť až 700 kilogramov. Ukotvené sú v stropoch v betónových paneloch. O každú sieť sa staráme rovnako ako o cvičencov,“ dodáva Eva.  

Lekcie šité na mieru

Ako Eva priznáva, Fly joga, ako asi každé z cvičení, môže človeku aj uškodiť. „Množstva videí na sociálnych sieťach ukazujú rôzne nebezpečné pozície, ktoré netreba vykonávať.“ Pri dospelých, cvičenia tvoria tak, aby boli realizovateľné pre každého. V skupinách zohľadňujú telesné schopnosti i vek cvičencov. „Existujú aj cvičenia ako napríklad Fly Night Relax, kde je hodina vhodná aj pre 150-ročného deduška, ktorý váži aj 150 kíl. Pri tomto cvičení totiž necvičia antigravitačne. Celý čas sú skrytí v sieti, v súkromí, s minimálnymi, ale účinnými pohybmi.“

Nájdu sa ale aj skupiny ľudí, ktoré Fly jogu cvičiť vyslovene nesmú. A to ľudia s vysokým krvným tlakom, so zvýšeným vnútroočným tlakom, ženy v období tehotenstva, ľudia trpiaci vážnymi poškodeniami chrbtice, s protézou bedrového a ramenného kĺbu, s kardiovaskulárnymi ochoreniami, s poruchou miechy a s vážnymi ochoreniami vnútorných orgánov. 

© Jana Pisarčíková

Zdroj fotografií: archív Evy Čapkovej