Popradčanky vyrábajú kytice, ktoré nevädnú

Popradčanky vyrábajú kytice, ktoré nevädnú

Nepotrebujete ich polievať a ani hnojiť. Napriek tomu vám budú rozvoniavať v celom byte. Ak vás náhodou omrzia, jednoducho si s nimi umyjete ruky. Dve mamičky, vtedy ešte na materskej dovolenke, sa zamilovali do výroby mydla. Spod ich rúk z netradičného materiálu vyrastajú kytice.

Nikdy na to nebol čas. Asi týmito slovami začala rozprávanie o zaujímavej záľube dvoch Popradčaniek Dominika Šoltísová. Keď ostala doma na materskej dovolenke, povedala si, že práve teraz je ten správny čas vyskúšať to. „Kúpila som pár vecí, ktoré boli potrebné na začiatok a pustila som sa do toho. Na prvý pokus vzniklo len pár mydielok, ktoré urobili radosť mojim dvom dcérkam,“ spomína si Dominika.

Vec vkusu

Keď o výrobe začala hovoriť svojej dobrej kamarátke Ivane, ktorá bola v tej dobe taktiež na materskej dovolenke, v hlave im vznikol nápad urobiť niečo nové – iné. „Chceli sme teda skúsiť vyrobiť mydlovú kytičku. Tak sme sa do toho pustili a podarilo sa,“ dodáva Dominika. Ako priznáva, na začiatku si povedali, že ak im to nepôjde, vykašlú sa na to. „Na mydle ale toho nie je veľmi veľa čo sa dá pokaziť, jedine ak to potom neviete naaranžovať dokopy do kytice, ale to už je vec vkusu.“

Z prvých kytičiek, ktoré sme vyrobili sme boli obe nadšené a dnes sa na nich iba smejeme.“

Základom je pekný a vkusný materiál

Podľa slov Dominiky Šoltísovej je pri výrobe najdôležitejšie práve to, aby bol už samotný materiál, ktorý používajú pekný a vkusný. „Myslím tým správne zvolenú mydlovú hmotu, ale tiež napríklad kvetináč či umelé lístky. Všetko je to ale o praxi. Z prvých kytičiek, ktoré sme vyrobili sme boli obe nadšené a dnes sa na nich iba smejeme.“

Dajú sa ďalej využiť

Rôzne farby, rôzne kvietky, rôzne vône. Výhodou mydlových kytíc je, že vyzerajú dobre, nezvädnú a dokážu prevoňať celú miestnosť. „Navyše, nie je to len dekorácia. Ak človeka kytica omrzí alebo ak sa mu náhodou netrafíme do vkusu, môže kvietky použiť ako bežné mydlo a do kvetináča, ktorý po nej zostane si nasadiť niečo iné,“ hovorí Dominika. Zo začiatku pri výrobe čerpali inšpirácie z internetu a zo sociálnych sietí, dnes robia všetko úplne podľa seba. „Podľa toho, ako sa to páči nám, a tiež aký materiál máme k dispozícii,“ dodáva.

Oddych od stereotypu

Do svojej záľuby sa časom obe doslova zamilovali. „Čas pri výrobe jednej kytice záleží od toho koľko času a chuti máme k dispozícii popri našich deťoch. Najväčším významom tohto nášho hobby ale je, že sa vieme spoločne stretnúť a hlavne si oddýchnuť od domáceho stereotypu,“ vysvetľuje. Mydielkami dnes napríklad nahrádzajú aj sladkosti pre spolužiakov ich detí. Mydlové kytice najčastejšie končia u ich príbuzných a známych. Ako Dominika na záver povedala, je dosť ťažké povedať, ktorá z už vytvorených kytíc bola jej srdcu najbližšia. „Všetky sú nám blízke, ale asi predsa boli najbližšie k srdcu tie, ktoré sme vyrobili pre naše mamky a svokry. Mne osobne sa veľmi páčila veľká kytica z fialových pivónií, ktorú sme vyrobili pre pani učiteľku mojej dcéry.“ Dominiku dokáže najviac potešiť práve reakcia obdarovaných ľudí. „Hlavne keď vidíme, že sa im to úprimne páči a neskôr poteší aj to prekvapenie, keď zistia, že je to náš vlastný výrobok,“ uzavrela.

© Jana Pisarčíková

FOTO: ARCHÍV ŠOLTÍSOVÁ